Ga naar de inhoud
Magische barrière geslecht

Eliud Kipchoge doet het onvoorstelbare en loopt marathon in minder dan twee uur

Eliud Kipchoge komt juichend over de finish na zijn recordmarathon Beeld © AFP

Het is Eliud Kipchoge gelukt: hij is de eerste atleet die een marathon binnen de magische grens van twee uur wist af te leggen.

De 34-jarige Keniaan liep in Wenen de 42 kilometer en 195 meter in een onwaarschijnlijke tijd van 1.59.40. Toch zal deze tijd niet als officieel wereldrecord in de boeken komen, omdat deze niet tot stand kwam in een echte wedstrijdmarathon.

41 hazen

De marathon was van de eerste tot de laatste centimeter geregisseerd. Kipchoge liep op een nagenoeg vlak parcours in het Wiener Prater-park.

De lengte van het parcours was 9,6 kilometer met aan beide uiteinden een rotonde, zodat hij geen snelheid hoefde te verliezen. Daarnaast werden er speciale stukken asfalt aangelegd, waardoor ook de ondergrond optimaal was. 

41 tempomakers, zogenoemde hazen, hielpen Kipchoge tijdens zijn race. Zij zorgden ervoor dat hij het juiste tempo vasthield en zij hielden hem uit de wind.

Magische barrière

Kipchoge probeerde op 6 mei 2017 ook al eens onder de magische barrière van 2 uur te duiken. Dat was toen op het racecircuit van Monza in Italië. Hij haalde het net niet en bleef steken op een tijd van 2.00.25. 

Kipchoge is de regerend olympisch kampioen en is ook al in het bezit van het officiële wereldrecord (2.01.39, gelopen in Berlijn in 2018).

Nooit durven dromen

De Nederlandse oud-atleet en atletenmanager Jos Hermens (69) was vanaf 2014, toen het idee ontstond, betrokken bij dit project. Hij had voor 2014 nooit durven dromen dat hij het bij leven nog mee zou maken dat de mogelijkheid er was dat een atleet onder de twee uur zou duiken.

"Het is een bijna onmogelijke opgave, als je kijkt naar de natuurlijke ontwikkeling van de mens zou dit pas over twintig/dertig jaar kunnen gebeuren. Pas toen de wetenschap om de hoek kwam kijken, begon ik te geloven dat het eerder kon."

Marathonloper
Lees meer
Marathonloper Kipchoge wil historie schrijven: 'Alsof ik als eerste naar de maan ga'