105 km op kop

Annemiek van Vleuten grijpt wereldtitel wielrennen na weergaloze solo

28 september 2019 17:03 Aangepast: 28 september 2019 18:13
Annemiek van Vleuten na de race. Beeld © ANP

Na een formidabele solo van 105 kilometer heeft Annemiek van Vleuten in het Britse Harrogate de wereldtitel wielrennen op de weg gegrepen. De oppermachtige Nederlandse bouwde haar voorsprong gestaag uit naar ruim twee minuten en wist die vast te houden tot op het eind.

Miniatuurvoorbeeld
Wedstrijdverslag:

Van Vleuten: 'Ik heb iets heel geks gedaan'

Al een paar kilometer voor de finish reed Van Vleuten ingehouden juichend en met een brede grijns over de weg, in de wetenschap dat de titel haar niet meer kon ontgaan. De race liep uit op een heuse Nederlandse dubbelslag: Anna van der Breggen greep het zilver, op 2 minuut 16 na Van Vleuten.

"Ik kan het niet geloven", zei Van Vleuten na de race. "Ik ben sprakeloos." Ze maakte duidelijk dat haar vlucht misschien wel wat vroeg in de wedstrijd kwam, maar verder volgens afspraak met haar ploeggenoten was verlopen.

Drie op rij

Het is het derde jaar op rij dat een Nederlandse de wegwedstrijd op het WK wint. Voor Van Vleuten, die eerder al wel tot tweemaal toe de wereldtitel tijdrijden greep, is het de eerste keer. Ze is de opvolger van Anna van der Breggen. In 2017 was Chantal Blaak de sterkste.

Annemiek van Vleuten, 36 jaar, is de oudste renner die in deze discipline de wereldtitel heeft gegrepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Vleuten wil regenboogtrui voor elke dag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore