Algemeen

'Verrader' Darja Klisjina: enige Russische atletiektroef

27 juli 2016 09:50 Aangepast: 27 juli 2016 10:08
De Russin Darja Klisjina doet in Rio mee op het onderdeel verspringen Beeld © ANP

Het verwijt dat ze een verrader is, daar kan Darja Klisjina niets mee. De 25-jarige verspringster is de enige Russische atlete die aan het olympische atletiektoernooi mag deelnemen.

Klisjina kreeg van de internationale atletiekfederatie IAAF dispensatie voor de schorsing die de Russische atletiek trof na de onthulling van het omvangrijke dopingschandaal. De atlete traint al een aantal jaar in de Verenigde Staten en valt onder de Amerikaanse dopingwetten.

Schoon

Klisjina heeft volgens de federatie aangetoond dat ze haar sport ‘schoon’ uitoefent en mag daarom onder neutrale vlag deelnemen in Rio. En dat nam niet iedereen haar in Rusland in dank af.

"Ik wil erop wijzen dat ik niet in de Verenigde Staten ben gaan trainen met een Amerikaanse coach een maand voordat deze situatie is ontstaan. Ik zit er al drie jaar. Daarom denk ik dat het niet eerlijk is om mij te bekritiseren en mij een Russische verrader te noemen", zegt Klisjina.

Stepanova

De verspringster zou in eerste instantie in Rio gezelschap krijgen van Joelia Stepanova, de 800 meter-loopster die het dopingschandaal in haar land aan het licht bracht. Het IOC zette echter zondag een streep door haar deelname vanwege haar dopingverleden, tot grote woede van de klokkenluidster.

Alle ogen zullen daarom gericht zijn op Klisjina. Niet alleen omdat ze als enige Rusland vertegenwoordigt in het atletiekstadion, maar ook vanwege haar looks. De blonde en 1,80 meter lange Klisjina is een opvallende verschijning.

Geen catwalk

In 2010 werd ze in Rusland uitgeroepen tot mooiste Russische sporter, maar haar aspiraties liggen niet op de catwalk, maar in de verspringbak. "Ik kan mij geen leven indenken zonder atletiek. Ik houd ervan om te bewegen, te rennen en mijn doelen te bereiken en de catwalk op en neer lopen is niet wat ik wil."

Atletiek heeft prioriteit bij Klisjina. Het is de sport waarmee ze op 11-jarige leeftijd begon in Tver, waar ze op 15 januari 1991 ter wereld kwam. Daarvoor speelde Klisjina volleybal, maar haar vader vond een individuele sport beter voor haar.

Thumbnail

Karakter

"Het zou beter bij mijn karakter passen", zegt Klisjina, die startte met de zevenkamp. Ze kwam er snel achter dat kogelstoten niet haar ding was, maar Klisjina hield wel van sprinten en verspringen.

Tijdens één van de regionale competities werd ze ontdekt door Olga Shemigon. Het was het begin van een jarenlange samenwerking. Het betekende wel dat Klisjina op 13-jarige leeftijd het ouderlijk huis moest verlaten om te verhuizen naar Moskou, zo’n 180 kilometer van Tver.

Geen keuze

"Ik had niet echt een keus. Ik wilde mezelf ontwikkelen en dat was alleen mogelijk alleen in Moskou met Olga", blikt Klisjina terug op deze periode. "Mijn ouders hebben altijd mijn keus om te sporten begrepen en goedgekeurd. Natuurlijk was het zwaar in het begin, maar ik ben altijd een onafhankelijk persoon geweest. Bovendien werd ik al snel verliefd op Moskou."

Op 15-jarige leeftijd behaald Klisjina haar eerste grote succes. Ze werd Russisch jeugdkampioen met een sprong van 6,33 meter. Daarna volgden successen op internationaal niveau.

Succes

Klisjina won goud op het jeugd-WK in 2007 en twee jaar later kroonde ze zich tot Europees juniorenkampioen. Haar progressie zette door en in 2010 verbeterde ze het Russische record verspringen indoor bij de jeugd naar 6,87 meter. Met deze sprong was ze slechts één centimeter verwijderd van het wereldrecord van de Duitse Heike Drechsler.

Dat beloofde veel voor het eerste toernooi bij de senioren, het WK indoor in Doha. Maar in Qatar kwam ze niet verder dan een vijfde plaats, nadat ze zich als tweede had gekwalificeerd voor de finale.

Thumbnail

Geen EK

In de zomer sprong Klisjina voor het eerst verder dan zeven meter: 7,03 meter. Het doel om deel te nemen aan het EK outdoor in Barcelona haalde ze niet. Bij de Russische trails eindigde ze teleurstellend als vijfde, waardoor Klisjina zich niet kwalificeerde voor de Europese titelstrijd.

"Ik was niet bestand tegen de druk", zegt ze. "Iedereen had het over Barcelona alsof ik me al had gekwalificeerd. Maar deze trails waren voor mij de eerste nationale kampioenschappen outdoor bij de senioren. Ik was zo nerveus dat ik mij niet kon ontspannen."

Indoorgoud

Een jaar later was Klisjina wel bestand tegen de druk. Tijdens het EK indoor in Parijs pakte ze het goud. "Dat was geen enorme prestatie, maar het was nodig om te voelen hoe het is om op seniorenniveau iets gewonnen te hebben." 

Daar bleef het niet bij voor Klisjina. In Ostrava beslag ze op de Europese titel onder 23 en bracht ze haar persoonlijke record op 7,05 meter, de op één na beste jaarprestatie. Met het oog op het wereldkampioenschap in Deagu leek Klisjina op tijd in vorm voor eremetaal.

Voetblessure

In Zuid-Korea gooide echter een voetblessure roet in het eten. Tegen haar tranen vechtend kwam Klisjina niet verder dan een zevende plaats. De kwetsuur was dermate ernstig dat ze onder het mes moest.

De revalidatie verliep daarna voorspoedig, maar ze slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. En in 2013 wist voor eigen publiek niet te imponeren tijdens het WK. In Moskou kwam ze niet verder dan een zevende plaats.

Thumbnail

Persoonlijk record

Ondanks een teleurstellend optreden presteerde ze wel op de minder aansprekende toernooien. Klisjina behaalde opnieuw de titel bij het EK indoor met een persoonlijk record van 7,01 meter en pakte ze goud tijdens de Universiade.

Klisjina had toen al een punt gezet achter haar samenwerking met Shemigon. Op uitnodiging van haar management nam ze een kijkje op de IMG Academy in Florida. Na twee maanden besloot ze te blijven in de Verenigde Staten en te trainen met coach Loren Seagrave.

Niet typisch

"Dat is niet typerend voor mij", zegt Klisjina, "Meestal op trainingskampen pak ik na vier dagen al mijn tas en ga ik naar huis."

Of Klisjina in Rio aanspraak kan maken op eremetaal is nog maar de vraag. Twee jaar geleden won ze in Zürich nog wel brons op het EK, maar een jaar later op het WK in Peking bleef ze steken op een tiende plaats. En onlangs ontbrak ze op het Europees kampioenschap in Amsterdam, omdat de Russische atletiekploeg niet welkom was.

Ver van medailles

In het Russische Tsjeboksary sprong Klisjina vorige maand naar 6,84 meter. Hiermee neemt ze de tiende plaats in op de ranglijst van de beste jaarprestaties. Dat zou wel voldoende zijn voor kwalificatie voor de finale bij het verspringen op 17 augustus, maar met die afstand zou Klisjina ver verwijderd blijven van de medailles.

Bronnen: IAAF, IMG Academy

`