Ga naar de inhoud
Grote Prijs van Nederland

Datum bekend van Formule 1 in Zandvoort

Max Verstappen op het Circuit Park Zandvoort. Beeld © ANP

Op zondag 3 mei 2020 keert de Formule 1 na 35 jaar terug in Nederland. Dan wordt in Zandvoort de Grote Prijs van Nederland gereden.

De Formule 1-kalender telt volgend jaar een recordaantal van 22 races, met de al eerder aangekondigde races in Vietnam en Zandvoort als nieuwkomers. De kalender moet op 4 oktober tijdens een vergadering van de FIA World Motor Sport Council nog wel worden goedgekeurd.

Het 70ste seizoen in de Formule 1 begint op 15 maart met de GP van Australië en eindigt op 29 november in Abu Dhabi. Vietnam is het 34ste land dat een Formule 1-race zal herbergen. Dat gebeurt op 5 april.

Zandvoort
Lees ook:
Zandvoort op slot tijdens Formule 1-weekend, fans kunnen beter fietsen

De Duitse Grand Prix op Hockenheim is zoals verwacht van de kalender verdwenen, met de organisatoren van de GP van Spanje werd alsnog een akkoord bereikt.

Contract voor drie jaar

Op 14 mei kwam Chase Carey, de grote baas van Formula One Management (FOM), in de badplaats vertellen dat er overeenstemming was bereikt met de promotors van Dutch Grand Prix. Er werd een contract voor drie jaar ondertekend. Zandvoort profiteert met name van de populariteit van Max Verstappen. De verwachte massale belangstelling werd bevestigd in juli, toen sportief directeur Jan Lammers kon melden dat er meer dan een miljoen kaartjes waren aangevraagd voor het evenement waar drie dagen lang telkens plaats is voor ruim 100.000 toeschouwers.

Voor de terugkeer van de koningsklasse van de autosport naar Zandvoort is 30 tot 40 miljoen euro nodig. Dat wordt onder meer opgevangen door steun van een aantal Nederlandse bedrijven zoals Pon, VolkerWessels, Jumbo, CM.com, Talpa Network en Heineken.

Extra inhaalmogelijkheid in laatste bocht

Op de dinsdag gehouden informatiebijeenkomst voor inwoners van Zandvoort kon Robert van Overdijk, algemeen directeur van het circuit, de datum nog niet bekendmaken. Wel meldde hij dat er nog een en ander veranderd zal worden aan het circuit. Zo wordt de laatste bocht onder handen genomen die de coureurs daarna een extra inhaalmogelijkheid biedt.

Een rondje over het circuit van Zandvoort

01:28
Autocoureur Jeroen Bleekemolen neemt je mee over het circuit en legt je uit welke aanpassingen nog nodig zijn.