Tegen NAM

Protest tegen gaswinning bij Groningse wielertocht Bauke Mollema

25 augustus 2019 23:01 Aangepast: 25 augustus 2019 23:07
Bauke Mollema krijgt een pamflet overhandigd door een actievoerster van Code Rood. Beeld © ANP

Actievoerders hebben de zevende 'Bauke Mollema Tocht' aangegrepen om te protesteren tegen de gaswinning in het gebied. De wielertocht voor recreanten is een jaarlijks terugkerend evenement in Groningen.

Langs de route hingen op veel plekken spandoeken en waren borden opgehangen, met teksten gericht tegen de NAM die verantwoordelijk is voor de gaswinning. Maar ook lieten bewoners zien het niet eens te zijn met de schadevergoedingsregelingen.

De acties vonden plaats met goedkeuring van Mollema zelf. De Groningse wielrenner zei al eerder te hopen dat de vier door hem gekozen nieuwe routes - dit keer vooral door 'gaswinnings- en bevingsgebied' - leiden tot meer aandacht voor de zorgen van de inwoners over de gaswinning.

'Samen staan we sterk'

Initiatiefnemer van de protesten was actiegroep Code Rood Groningen, die de hele week verzet zal voeren. Ze willen dat de gaskraan dichtgaat en eisen meer politieke daadkracht. Hun basiskamp hebben ze opgeslagen in een door bevingen onbewoonbaar geraakte boerderij in Loppersum.

"We willen de mensen in de provincie laten zien dat protest niet meteen blokkeren en vastketenen hoeft te betekenen, maar dat dat op allerlei manieren kan. Samen staan we sterk", zei een woordvoerster eerder.

Deze maand nam het KNMI acht lichte bevingen waar in het gebied, in kracht variërend van 0,5 tot 1,3.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`