Overstap naar Jumbo-Visma

'Als Dumoulin terugkomt op topniveau zit hij in de perfecte ploeg'

19 augustus 2019 19:09 Aangepast: 19 augustus 2019 19:26
Dumoulin nog rijdend voor Sunweb Beeld © ANP

Wat een jaar had moeten worden waarin Dumoulin vol voor de prijzen mee kon doen, werd uiteindelijk een verloren jaar. Een val in de Giro d’Italia zorgde voor een seizoen waarin hij geen enkele grote ronde uit zou rijden. Volgend jaar wil Dumoulin sportieve wraak, met zijn nieuwe ploeg Jumbo-Visma. Kwalitatief een stap vooruit, maar is het genoeg?

"Als je naar een grote ronde gaat om te winnen, moet je dat als ploeg ook uitstralen", zegt oud-wielrenner Michael Boogerd. Hij denkt dat Jumbo-Visma dat heeft, met renners als Roglic, Kruijswijk, Bennett en nu dus Dumoulin als nieuwste aanwinst. Toch heb je niks aan een goede ploeg, als je zelf niet top presteert, volgens Boogerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jumbo-Visma bevestigt komst wielrenner Tom Dumoulin

Alle neuzen dezelfde kant op

"Alles valt of staat met of hij op topniveau terugkeert, dat is het allerbelangrijkste", zegt Boogerd over de blessure waar Dumoulin sinds de Giro mee kampt. "Ik weet niet hoe zwaar die blessure is, maar als hij terugkomt op topniveau dan denk ik dat hij in de perfecte ploeg zit. Bij Jumbo-Visma zijn alle randvoorwaarden aanwezig die nodig zijn om een grote ronde te winnen."

Toch zal de Tour niet zomaar gewonnen worden. Om de stevige concurrentie voor te blijven zal Jumbo-Visma echt als een team moeten gaan werken. Ondanks alle toprenners in de ploeg. "Het wordt een uitdaging voor de ploegleiding om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen", zegt Boogerd.

Elkaar gunnen

Daar sluit Patrick Bernhart, auteur van het boek Tom Dumoulin: wielerlegende in wording, zich bij aan. "Ze moeten het elkaar gunnen", zegt hij. "Roglic moet werken voor Dumoulin en Kruijswijk, en andersom." En als het allemaal goed gaat, kunnen ze koersen met meerdere kopmannen, zoals Ineos doet.

Daarnaast is het voor Dumoulin belangrijk dat hij zich goed voelt in een team, zegt Bernhart. Voor zijn boek heeft hij naar alle verschillende elementen gekeken die Dumoulin een toprenner maken; fysiek én mentaal. "Ik heb een heel rapport laten opstellen voor mijn boek, zijn persoonlijkheid is heel gevoelig bleek daaruit. Sfeer is heel belangrijk voor hem."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dumoulin moet droom Jumbo-Visma laten uitkomen

Twee dagen huilen

Dumoulin moet zich kunnen ontspannen, en dan kan hij bergen werk verzetten. Bernhart herinnert zich een anekdote uit 2018, toen Dumoulin door een val in Tirreno-Adriatico noodgedwongen moest opgeven. Na twee dagen huilen, zag Dumoulin in dat hij iets moest veranderen. Zijn oplossing: hij is met Bram Tankink en Laurens ten Dam op pad gegaan en heeft een rit van vier uur gereden in de Ardennen. "Hij moest ervoor zorgen dat het plezier weer de boventoon ging voeren."

Dat plezier zal ook belangrijk worden voor het succes bij Jumbo-Visma. "Dumoulin heeft behoefte aan een ontspannen maar actieve sfeer, bewegingsruimte moet hij hebben", zegt Bernhart. "Een keurslijf gaat niet werken, dat is misschien wat hij bij Sunweb voelde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore