Ga naar de inhoud
Nieuwe uitdaging

Jumbo-Visma bevestigt komst wielrenner Tom Dumoulin

Tom Dumoulin in dienst van zijn oude ploeg Sunweb Beeld © ANP

Wat veel wielerliefhebbers al verwachtten is nu bevestigd: Tom Dumoulin stapt over naar Jumbo-Visma. Hij tekent een contract van drie jaar bij de Nederlandse ploeg.

Via een video maakte Jumbo-Visma op maandag bekend dat Dumoulin onderdeel wordt van hun ploeg. "Wij zijn Jumbo-Visma, de trots van vele Nederlanders", klinkt het. "We hebben één droom; het winnen van de grootste ronde ter wereld. We zijn trots op wat we hebben bereikt en voor de toekomst. Welkom Tom, samen gaan we strijd aan, voor onze droom." 

De Nederlandse ploeg zou met Dumoulin, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic de concurrentie aan willen gaan met het machtige Team Ineos. Dumoulin maakte maandag bekend dat hij Team Sunweb na acht jaar gaat verlaten. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging.

Wielrenner
Lees ook:
Wielrenner Tom Dumoulin vertrekt bij Sunweb

Grote successen

Dumoulin reed sinds 2012 voor Sunweb, die toen nog door het leven ging als Team Argos Shimano. In het shirt van Team Sunweb vierde hij grote successen. Zo won hij twee jaar geleden de Ronde van Italië en werd hij vorig jaar tweede in de Ronde van Frankrijk en de Giro. Ook pakte hij een zilveren medaille op de tijdrit van de Olympische Spelen van 2016, en won hij een jaar later de wereldtitel in de race tegen de klok.

"Als renner zoek je altijd naar het hoogst haalbare en vraag je jezelf constant af of je nog steeds op de juiste plek zit", motiveert Dumoulin zijn vertrek. "Er is altijd interesse geweest van andere teams, maar de faciliteiten hier hebben me altijd gemaakt om niet met andere teams te praten."

Volgens Dumoulin was het missen van de Tour de France het eerste moment dat hij serieus begon na te denken over een andere omgeving. "Er waren geweldige aanbiedingen en deze fase van mijn carrière voelde als het juiste moment om het aan te nemen."

'Het doet echt pijn'

"Het doet echt pijn om te vertrekken", aldus Dumoulin. "Mijn hart is hier en samen hebben we geweldige dingen bereikt waar ik erg trots op ben. Ik weet dat het gras niet altijd groener zal zijn dan bij Team Sunweb en ik wil benadrukken dat ik zonder hen nooit had kunnen bereiken waar ik nu ben."

Team Sunweb laat dan ook weten dat ze met pijn in het hart afscheid nemen van hun renner. Ze bedanken Dumoulin op Twitter voor de 'geweldige reis' en wensen hem succes met zijn nieuwe uitdagingen.