Lange schorsing

'Zwangere' basketballer geschorst na frauderen bij urinetest

06 augustus 2019 15:13 Aangepast: 06 augustus 2019 15:20
Donell D.J. Cooper (R) in zijn tijd bij Panathinaikos Beeld © Getty Images

Een Amerikaanse basketballer is geschorst nadat bleek dat hij had gesjoemeld bij de drugstest. En dat kwam op een wel heel bijzondere manier aan het licht.

Donell 'D.J.' Cooper kreeg zijn basketbalcarrière in Amerika maar niet van de grond, dus besloot hij het in Europa te proberen. Na succesvolle periodes bij verschillende Europese clubs wilde hij zich laten nationaliseren tot Bosniër, om daar in het nationale elftal te kunnen spelen. Daar was alleen nog een dopingtest voor nodig.

Omdat hij vreesde dat hij die niet zou halen, besloot hij volgens het Sloveense RTV een urinemonster van zijn vriendin in te leveren. Die fraude kwam aan het licht toen bleek dat er hoge concentraties van het hormoon hCG in zijn urine zaten. Dat hormoon wordt bij vrouwen tijdens een zwangerschap door de placenta geproduceerd. 

Familieomstandigheden

Cooper kreeg een directe schorsing aan zijn broek. De internationale basketballbond FIBA heeft aan verschillende media bevestigd dat de Amerikaan vanaf juni 2018 is geschorst tot juni 2020. Eerder had de basketballer aangegeven dat hij tijdelijk was gestopt vanwege 'familieomstandigheden', maar dat blijkt nu toch iets anders te zitten.

Het is nog niet duidelijk of Cooper na zijn schorsing weer wil proberen om zijn basketbalcarrière op te pakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore