4,5 uur langzamer

Gênant of geweldig? Langeveld werd laatste in de Tour

29 juli 2019 19:58 Aangepast: 29 juli 2019 22:09
Langeveld bij de 19e etappe van de Tour de France Beeld © Pro Shots / George Deswijzen

Naast de podiumplek van Kruijswijk is nog een Nederlander er met een 'prijs' vandoor gegaan in de Tour de France: Sebastian Langeveld eindigde als allerlaatste. En dat is een eervolle vermelding waard.

Na 21 etappes en meer dan 3000 kilometer fietsen zit de Tour erop. Nu het volledige klassement duidelijk is, vinden we Langeveld helemaal onderaan terug op de 155ste plek. Hij eindigde 4 uur, 34 minuten en 23 seconden na winnaar Egan Bernal. De vorige Nederlander die laatste werd in de Tour was John Talen. In 1994 deed hij er het langst van iedereen over.

Maar: is Langeveld blij met zijn laatste plek? "Het is niet iets om trots op te zijn", zegt hij. "Aan de andere kant, er rijden alleen maar toppers in de Tour de France, iemand moet laatste worden." 

Speciale aandacht

Toch is het 'winnen' van de rode lantaarn niet zo eenvoudig als het klinkt. Je mag niet buiten de tijdslimiet binnenkomen, en alleen achteraan rijden is een stuk zwaarder dan in een peloton rijden. Daarom is er vaak ook speciale aandacht voor de renner die als laatste binnenkomt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Rode lantaarn' Tour de France voor Sebastian Langeveld

Rob Harmeling

Ook Nederlander Rob Harmeling weet hoe het is om als laatste over de finish te komen in de Tour de France. Hij eindigde in 1991 als 158ste. Harmeling had last van een pijnlijke 'zitvlakblessure', veroorzaakt door te lang op het zadel zitten. Dit komt vaker voor bij wielrenners, en heeft zelfs een eigen term in de wielerwereld: 'een derde bal'.  

"Hierdoor ben ik veel tijd kwijtgeraakt op vlakke stukken", zegt hij tegen RTL Nieuws. "In bergen kon ik staan, dat ging wel." Daardoor werd het een enorm zware Tour de France, waarbij hij vaak achter het peloton aan moest rijden. "Ik heb de sportarts gevraagd het gezondheid zou schaden als ik met deze blessure zou rijden. Hij zei alleen dat het te pijnlijk zou zijn, maar dat kon me niks schelen. Ik wilde per se."  

'Mensen vonden het prachtig'

Tijdens zijn actieve carrière vond Harmeling het helemaal niet leuk dat er tijdens de Tour ook veel aandacht is voor de laatste renner. "Voor de start van etappe moest je op het podium komen en werd je gehuldigd. De lokale bevolking had dan een schenking gedaan, vaak een rode lantaarn, maar soms ook kaas, of een dier. Ik heb weleens een ezel gekregen."  

De Rode Lantaarn

De 'Rode Lantaarndrager' is een term die in verschillende sporten wordt gebruikt voor de sporter of het team dat als laatste staat in een competitie. Vooral rondom de Tour de France wordt de term vaak gebruikt. Volgens het Groot Wielerwoordenboek verwijst de naam naar de rode lantaarn die vroeger als waarschuwing aan de laatste wagen van een konvooi hing.

"Mensen vonden het prachtig", herinnert hij zich. "Er stonden mensen met een spandoek aan de kant met mijn naam erop." Het klinkt misschien vreemd, maar toch heeft Harmeling er wel een verklaring voor: "Persoonlijk denk ik dat niemand zich met de winnaar kan identificeren, wel met de laatste. En daarnaast zijn Fransen gek op zwoegers."  

Enorm trots

"Mijn blessure leverde ook veel hilariteit op in de ploeg. De dokter moest elke dag met een lasergun een kwartier tussen mijn benen zitten, en uit heel Nederland kwamen brieven binnen met oplossingen voor mijn blessure. Tips dat ik in mijn blote kont in waspoeder moest gaan zitten. Had ik geen lol aan, maar de ploeg wel."  

Maar na al die jaren kijkt Harmeling er een stuk luchtiger op terug. Hij is zelfs enorm trots op zijn prestatie. "Ik heb gewoon niet opgegeven, dat had ook gekund", zegt hij. "Ik was een jonge jongen en mijn droom was om de Tour te rijden. Ik heb mezelf echt in mijn arm geknepen toen ik er naartoe ging. Ik dacht 'ja koekoek', ik stap niet af."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore