Extreme omstandigheden

Hitte in de Tour: 'Het is een verschrikkelijke ervaring voor de jongens'

24 juli 2019 15:27 Aangepast: 24 juli 2019 16:00
Tim Wellens van Lotto Soudal tijdens de 17e etappe Beeld © ANP

Met temperaturen tot 40 graden is het een bloedhete Tour de France. Bij de meeste sporten zouden er aanpassingen worden gedaan, maar de Tour dendert gewoon door. Dus nemen de ploegen hun eigen maatregelen.

"Het was code oranje, maar blijkbaar geldt dat niet voor de Tour", zei Kruijswijk na aankomst in Nîmes. Hij verbaasde zich erover dat er geen aanpassingen worden gedaan. Ook Sagan sprak van 'gekkenwerk', na afloop van de 16e etappe.  

Volgens Kruijswijk zou het een optie zijn om vroeger te starten of de etappe in te korten, maar vooralsnog beginnen de etappes 'gewoon' op het heetst van de dag en zijn ze nog steeds even lang. Er bestaat wel het Extreme Wheather Protocol in het wielrennen. Dat betekent dat teams de koersdirectie kunnen vragen om een etappe in te korten of zelfs te schrappen. De jury van de Internationale Wielerunie beslist dan of ze daar gehoor aan geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kruijswijk wil maatregelen bij hitte: 'Voor ons nooit code oranje'

Het gebeurt wel eens in de Tour Down Under in Australië, maar bij de Tour de France is het nog niet zo ver gekomen. Terwijl daar zeker aanleiding voor is, zegt Merijn Zeeman die werkt als sportief directeur voor Jumbo-Visma.  

'Het kan gewoon niet'

"Het is een verschrikkelijke ervaring voor de jongens, er is zo weinig lol aan", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het heeft heel veel invloed op de renners. Je lichaam zegt gewoon 'het kan niet wat je aan het doen bent'."

Zeeman merkt dat de vermogens minder hoog zijn van de renners en dat de vermoeidheid groter is. "Dit hoort bij wat wij doen, maar het is goed dat mensen weten dat het wel echt extreem is."

Bij Jumbo-Visma zit er op dit moment weinig anders op dan zelf maatregelen nemen. "Heel veel koelen met ijs en extra drinken", zegt Zeeman. "We hebben panty's gevuld met ijs om in je nek te leggen." Dit gaat om zakjes van ongeveer 200 gram die worden meegenomen in de volgauto. Renners leggen ze in hun nek, of doen ze onder hun shirt of op hun hoofd.

Het eten is al zo precies afgesteld dat ze daar niks meer aan veranderen. Al krijgen de renners wel zouttabletten.  

Gevaarlijk

Topsportarts Guido Vroemen vindt dat de renners vanuit gezondheidsoogpunt helemaal gelijk hebben. "Het zijn goed getrainde kerels, anders waren ze daar niet, maar het blijft gevaarlijk. En natuurlijk, als anderen dit doen, dan is het nog veel gevaarlijker."

"Als het 40 graden is en je gaat je inspannen, dan zijn er weinig opties om die warmte kwijt te raken als het buiten ook 40 graden is. Het enige wat je kunt doen: koud water over je heen gooien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkoeling gezocht: watergevecht in bejaardentehuis en borrelen in bad

Volgens Vroemen is het vooral belangrijk om het hoofd af te koelen, omdat je daar het meeste warmte door kunt verliezen. "Je hersenen zijn ook het meest kwetsbaar. Als die te heet worden, dan heb je echt een probleem."  

Maatregelen

De organisatie van de Tour de France zou volgens hem maatregelen moeten nemen, zoals extra posten plaatsen waar de renners kunnen verkoelen en aanpassingen maken in het schema. Toch denkt Vroemen niet dat dat er snel van gaat komen. "De Tour wacht nergens op en gaat altijd door", zegt hij. "Ik verwacht dat er pas wat gaat veranderen als er mensen dood gaan, als het te laat is."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore