Tour de France

Zoetemelk: 'Kruijswijk heeft gewoon goede kans om Tour te winnen'

22 juli 2019 21:36 Aangepast: 22 juli 2019 21:43
Beeld © AFP

Op de laatste rustdag van de Tour de France hebben de renners zich voor kunnen bereiden op de allesbeslissende laatste week. Zien we hierna eindelijk weer een Nederlander in het geel? Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse winnaar, denkt dat Kruijswijk een goede kans maakt.

De Tour is al twee weken onderweg, maar het kan nog alle kanten op. Met minder dan duizend kilometer tot Parijs is dit de week van de waarheid. Kruijswijk ligt 1:47 achter op koploper Alaphilippe, maar de Fransman zelf heeft al aangegeven dat hij denkt dat zijn voorsprong niet veel voorstelt.  

Bij de bookmakers is Pinot favoriet om Alaphilippe in te halen. Bij Toto krijg je 2,25 keer je inzet terug als je op hem inzet als winnaar van de Tour, en bij Bet365 (een grote internationale bookmaker) is dat niet anders. Bij beide kantoren komen hierna Thomas, Alaphillipe, Bernal en pas als vijfde Kruijswijk als kanshebber voor de Tour. Je krijgt ongeveer tien keer je inzet terug als de Nederlander als tourwinnaar aanwijst. Een top-3 klassering voor Kruijswijk vinden de bookmakers een heel stuk waarschijnlijker: daarvoor krijg je bijvoorbeeld bij Toto maar 1,85 keer je inzet terug.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kruijswijk: 'Ik maak pas in Parijs de balans op'

'Mooie Tour'

Joop Zoetemelk, die in 1980 de Tour de France won, durft nog geen harde voorspellingen te doen. "Het is een mooie Tour, maar ook echt een open Tour. Je weet gewoon niet wat er nu gaat gebeuren", zegt hij. "Ze gaan met zijn vieren voor de top drie", doelt hij op Pinot, Thomas, Bernal en Kruijswijk.  

Vooral de prestaties van Jumbo-Visma vindt Zoetemelk mooi om te zien. "Ik heb nog weinig gezien dat een Nederlandse ploeg zo actief is en zo goed rijdt als in deze Tour", zegt hij. Ook spreekt de veelzijdigheid van de ploeg hem aan. "Er zijn ploegen, die rijden enkel voor een kopman. Zij hebben bijna allemaal wel een etappe gewonnen."  

Goede kans voor Kruijswijk

Volgens Zoetemelk heeft Kruijswijk met zijn ploeg in de eerste twee weken gezorgd voor een hele goede uitgangspositie. De top drie is sowieso mogelijk, denkt hij, maar tourwinst ook. "Het gaat van dag tot dag nu. Hij heeft gewoon een goede kans. Nu moet blijken of hij het waar kan maken."  

De kansen voor Kruijswijk liggen volgens de oud-winnaar vooral in de etappes waar de aankomst bergop is. "Hij heeft twee, drie jongens in zijn ploeg die goed bergop rijden. Het is alleen jammer dat Van Aert weg is. Dat is wel een tegenvaller." Toch ziet hij Kruijswijk vooral in de finales nog gaan toeslaan, als hij maar rustig blijft. "Hij moet gewoon blijven zitten en kijken wat de anderen doen. Gewoon afwachten."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`