Tour de France

Steven Kruijswijk stijgt naar podiumplek na sterke tijdrit in Tour

19 juli 2019 17:58 Aangepast: 19 juli 2019 18:41
Beeld © AFP

Steven Kruijswijk heeft met een sterke tijdrit prima zaken gedaan in de Tour de France. Kruijswijk eindigde in de tijdrit over 27 kilometer op een zesde plek, waarmee hij doorschoof naar plek drie in het algemeen klassement.

Kruijswijk maakt daarmee zijn aspiraties voor een podiumplek in Parijs meer dan waar. Hij gaat met de winst nummer drie in het klassement Egan Bernal voorbij, die 51 seconden langzamer was.

Alaphilippe

Maar de grote verrassing van de rit was de Franse geletruidrager Julian Alaphilippe. Alhoewel zeker geen tijdritspecialist, gaf de gele trui hem vleugels. Hij ging als een speer van start en had bij het eerste meetpunt de snelste tussentijd en bouwde die voorsprong, ook op topfavoriet Geraint Thomas in de volgende meetpunten zelfs licht uit. 

Waar iedereen er rekening mee hield dat de riante voorsprong Fransman nu toch wel zou kwijtraken, gebeurde dat dus niet. Hij behield zijn gele trui niet alleen, maar verstevigde zijn leidende positie juist, waarmee wielerminnend Frankrijk voorzichtig begint te dromen over de eerste Franse tourwinnaar sinds 1985.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gaal legt Team Jumbo uit hoe je wint in de Tour

Meer in het vat

Maar ook voor Kruijswijk zit er misschien wel meer in het vat dan gedacht. Vanaf morgen staat het hooggebergte op het programma, waarin de Nederlander zich normaal gesproken prima thuis voelt, in tegenstelling tot Alaphilippe.

Titelverdediger Thomas blijft de topfavoriet voor de zege in Parijs, maar  Kruijswijk geldt nu nog meer als een gevaarlijke outsider.

Dat Kruijswijk in grote rondes wel degelijk in staat is tot grootse daden, bleek wel in 2016, toen hij de Ronde van Italië zo goed als gewonnen had, maar een knullige val hem de eindoverwinning kostte. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`