Tour de France

Nu wel raak: Dylan Groenewegen sprint naar etappewinst

12 juli 2019 17:42 Aangepast: 12 juli 2019 17:50
Groenwegen na zijn eerste etappezege in de Tour van 2019 Beeld © ANP

Dylan Groenewegen heeft dan toch zijn etappeoverwinning in de Tour de France. Na twee mislukte pogingen was hij in de zevende rit nipt de snelste in de massasprint. "De derde keer is scheepsrecht", reageerde een dolblije Groenewegen voor de camera's.

Het was pas de derde kans voor de sprinters deze ronde. Bij de eerste etappe was Groenewegen de grote favoriet, maar ging hij onderuit in de slotkilometers. Bij de tweede sprintetappe was hij nog onvoldoende hersteld van de gevolgen daarvan. 

Gemaakt voor Groenewegen

Vandaag moest het gebeuren, met een aankomst in Chalon-sur-Saône die wel gemaakt leek voor Groenewegen: een lange, vlakke etappe waarvan de laatste anderhalve kilometer voerde over een brede weg, koren op de molen voor de rassprinters zoals Groenewegen.

Daar was ook zijn ploeg van overtuigd. De gele shirts van Jumbo-Visma controleerden de koers en rekenden de twee eenzame vluchters op tien kilometer voor de streep in, waarna ze samen met de andere sprintploegen geen andere optie open lieten dan een massasprint.

Daarin koos de Nederlander slim positie en zette pas in de laatste 200 meter aan. Groene trui-trager Peter Sagan was toen al aan het stilvallen. Het werd uiteindelijk millimeterwerk, maar Groenewegen drukte zijn voorwiel net als iets eerder over de streep dan Caleb Ewan en pakte zo zijn etappe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groenewegen houdt schaafwonden over aan val

Successen aaneenrijgen

Met de overwinning blijft de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg de successen aaneenrijgen: dit is alweer de derde etappezege voor de ploeg, na de openingsetappe waar Mike Teunissen de snelste was en de ploegentijdrit op dag twee. 

Voor Groenewegen is het zijn vierde etappe-overwinning in de Tour. In 2017 won hij de slotrit en vorig jaar pakte hij twee etappes. Met vier overwinningen staat hij op gelijke hoogte met Erik Breukink, Erik Dekker en Jeroen Blijlevens. 

Zeeman over fitheid Groenewegen: 'Gaat sneller dan gedacht'

Gisteren gaf Jumbo-Visma-coach Zeeman al aan dat Groenewegen nergens meer last van had.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore