Algemeen

Meerijden in de Tour? Je krijgt 50 euro per dag

05 juli 2019 05:32 Aangepast: 05 juli 2019 20:17
Het budget van team Ineos ligt rond de 47 miljoen euro. Beeld © Getty Images.

Ze beulen zich drie weken af in de populairste wielerwedstrijd ter wereld van in totaal bijna 3500 kilometer. Maar van het rijden van de Tour de France word je niet rijk. In totaal ligt er 2,3 miljoen euro prijzengeld klaar voor de teams en de sporters. Een schijntje, vergeleken met andere mannensporten. De mindere wielrenners krijgen slechts 50 euro per dag voor deelname.

De 21 etappes van de Tour de France zijn verdeeld in bergetappes, vlakke ritten, heuvelritten, een ploegenrijdrit en een individuele tijdrit.

De meeste wielrenners hebben een specialisme, en dus is de kans dat iemand alles wint gering. Verschillende rijders zullen daarom naar verwachting het prijzengeld van 11.000 euro voor een ritzege pakken.

Manneke Pis is klaar voor de Tour de France, die zaterdag in Brussel start. Manneke Pis is klaar voor de Tour de France, die zaterdag in Brussel start.

Wanneer gele trui

Door de blessure bij Chris Froome en de kniepijn bij Tom Dumoulin is Geraint Thomas, de winnaar van vorig jaar, favoriet voor de eindzege. Als hij op 28 juli in Parijs gele trui draagt, is dat niet alleen een mooie eer. De winnaar van de Tour krijgt een half miljoen euro, meldt de organisatie.

Met zijn ploeg Sky reed Thomas vorig jaar bijna 729.000 euro bij elkaar. Dat is ongeveer net zo veel als in 2017, toen ging het om bijna 717.000 euro.

De Britse Wielerploeg Sky bestaat echter formeel niet meer. Op 1 mei zijn de rijders verdergegaan onder de naam van de nieuwe sponsor, Ineos. De nieuwe sponsor betaalt per jaar naar schatting ongeveer 47 miljoen euro. Ter vergelijking: het Nederlandse team Jumbo-Visma heeft een budget van ongeveer 15 miljoen euro. 

Aston Martin als bedrijfswagen?

Maximilian Sciandi, directeur bij het team Movistar, uitte zijn frustratie over het enorme budget van Ineos in een interview met Cycling Weekly. "Ze zullen wel Aston Martin's kopen als teamwagens en de rijders met jet packs en space shuttle vervoeren", aldus de voormalig wielrenner.

"Maar ik ben blij dat ze een sponsor hebben, het wielrennen heeft kwaliteit nodig. Ze hebben een hoge standaard neergezet, het is aan andere teams om dat te matchen. Al zal dat voor sommige teams onmogelijk zijn." 

Net zoals geld succesvolle voetbalploegen maakt, maken euro's ook succesvolle wielerploegen. Rijders van Sky wonnen in zeven jaar tijd zes keer de Tour, met Bradley Wiggins, Chris Froome en Geraint Thomas.

Jim Ratcliffe is de rijke man achter de ploeg. Jim Ratcliffe is de rijke man achter de ploeg.

Sir Jim Ratcliffe

Ineos heeft diepe zakken. Het chemieconcern wordt geleid door Sir Jim Ratcliffe, een van de rijkste mannen van het Verenigd Koninjkrijk. Ratcliffe, die zelf ook bekend staat als fanatiek wielrenner, heeft een geschat vermogen van 21 miljard euro.  

Maar de Tour rijden doe je niet voor het geld. 5 ton voor de winnaar is niet vergeleken met wat de winnaar krijgt bij andere sporten. Rafael Nadal, de winnaar van Roland Garros 2019 kreeg bijvoorbeeld 2,3 miljoen euro voor de eindzege bij het tennistoernooi, net zo veel als het totale prijzengeld van de Tour dus. 

Voor een twee plaats in het algemeen klassement in de Tour krijg je twee ton, de derde plaats doet een ton. De mindere goden kunnen als het puur om prijzengeld gaat hun fiets beter laten staan. Als je de Tour uitrijdt, maar niet bij de eerste 20 zit, krijg je slechts duizend euro. Dat is nog geen 50 euro per dag. 

De Tour de France wordt georganiseerd door de Amaury Sport Organisation (ASO). Het prijzengeld is bijna niets, vergeleken met andere grote sporten. Zo was er bij Roland Garros 2019 42.7 miljoen euro te verdelen.

En het prijzengeld in de Nations League (voetbal) lag op 110 miljoen euro. Zelfs bij het vrouwenvoetbal, financieel veel minder gewaardeerd dan bij de mannen, krijgt de winnaar 3,36 miljoen euro.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Champions League-finale spannend? Niet voor de boekhouder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore