Algemeen

We maken kans op extra olympische medailles (maar wel pas in 2020)

04 augustus 2016 09:36 Aangepast: 04 augustus 2016 10:10
Koning Willem-Alexander en zijn echtgenote, koningin Máxima, op de Olympische Spelen in Sotsji. Beeld © EPA

Door de terugkeer van honkbal en de toevoeging van karate aan het olympisch programma, maken we goede kans op extra medailles op de Olympische Spelen in Tokio.

Op de Europese - en Wereldkampioenschappen doen onze honkbalploeg en karateka's (bijna altijd) mee om de prijzen. De Nederlandse honkballers werden in 2011 zelfs wereldkampioen. We maken dus goede kans op extra medailles. Alleen moeten we daarvoor nog wachten tot 2020.

Niet alleen honkbal en karate worden toegevoegd aan het olympisch programma: in totaal komen er in Tokio vijf nieuwe sporten bij. Het gaat verder nog om sportklimmen, skateboarden en golfsurfen.

Uitdaging

Of ze in Tokio staan te juichen om golfsurfen als extra sport, is nog maar de vraag. De organisatie staat voor een uitdaging om die discipline mogelijk te maken. Om de sport eerlijk te laten verlopen, moeten de omstandigheden gelijk zijn aan elkaar. Waarschijnlijk zal er gebruik gemaakt worden van een geavanceerd golfslagbad (wave pool). Dat zal de organisatie een hoop geld kosten.

Het besluit om de vijf sporten toe te laten, werd gisteravond genomen door het Internationaal Olympisch Comité in Rio. Met het toevoegen van de sporten wil het IOC de Spelen verjongen. "Heel veel sporten op de Olympische Spelen hebben een wat oubollig karakter", zegt verslaggever Marcel Maijer. "De kijkers vergrijzen en dat willen ze een halt toeroepen met snelle, spectaculaire sporten, zoals skateboarden en golfsurfen. Dat zijn sporten die jongeren moeten aanspreken en die ook veel worden beoefend door de jeugd."

Wereldtop

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat op de zomerspelen van Tokio straks 33 sporten worden beoefend. Nu in Rio zijn dat er nog 28. Al kondigde het IOC gisteravond ook aan dat het aantal deelnemers aan de Olympische Spelen niet zal toenemen. Dat betekent dat er op een later moment alsnog sporten afvallen, of het IOC laat minder sporters toe in de verschillende disciplines. "Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld de golfers zich zorgen maken", zegt Maijer. "Want golf is voor het eerst sinds tientallen decennia weer terug op het olympisch programma, maar de hele wereldtop ontbreekt. En daar maak je natuurlijk niet echt vrienden mee."

Meer op rtlsportupdate.nl:
Honkbal, karate, surfen, klimmen en skateboarden ook olympische sporten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore