Algemeen

Christelijke site haalt miljoen op voor homofobe Australische rugbyer

25 juni 2019 11:56
De Australische rugby-international Israel Folau Beeld © AFP

Voor Israel 'Izzy' Folau, een Australische toprugbyer die door de bond in zijn land is geschorst vanwege homofobe uitspraken, is al meer dan een miljoen Australische dollar - ruim 600.000 euro - opgehaald om zijn juridische kosten te betalen.

Folau (30) publiceerde vorige maand op Instagram een bericht waarin hij 'dronkaards, homoseksuelen, overspeligen, leugenaars, hoerenlopers, dieven, atheïsten en heidenen' waarschuwde. "De hel wacht op jullie, toon berouw!", schreef de Australiër, een strenggelovige christen. 

Multimiljonair

De Australische rugbybond besloot daarop zijn miljoenencontract met de bond te ontbinden. De international van de 'Wallabies' was bij de bond tot 2022 verzekerd van een salaris van omgerekend zo'n 2,5 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Australische rugbyer ontslagen om homofobie

Folau is het niet eens met zijn ontslag, en wil dat via de rechter aanvechten. De multimiljonair denkt daar 3 miljoen Australische dollar voor nodig te hebben, en zoekt daarvoor publieke financiële steun.

Christian Lobby

Aanvankelijk haalde hij geld binnen via crowdfundingswebsite GoFundMe, maar deze Amerikaanse instelling besloot eerder deze week dat alle giften moesten worden teruggestort omdat met Folaus homofobe uitspraken de voorwaarden zouden zijn geschonden.

Dat was tegen het zere been van de Australian Christian Lobby. Die vindt dat Folau volledig in zijn recht staat, en heeft daarom op haar website de inzamelingsactie voor de rugbyer overgenomen. Daarop is binnen 24 uur al meer dan een miljoen opgehaald, waarbij ook een gift van 100.000 Aussie-dollar van de lobby zelf zit.

Eerdere uitspraken

Folau plaatste vorig jaar ook al negatieve berichten over homo's op de sociale media. Destijds kwam Folau ermee weg. De bond hield het bij een waarschuwing, maar vertelde de rugbyer toen wel dat hij zijn toon op de sociale media moest matigen.

Na de posts van dit jaar besloot de bond Folau zijn congé te geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore