Tour de France

Froome uitgeschakeld: heeft Dumoulin Tour voor het grijpen?

14 juni 2019 14:08 Aangepast: 14 juni 2019 19:39
Beeld © ANP

Door het zware ongeluk van Chris Froome tijdens de Dauphine, is de Brit dit jaar niet in staat om zijn vijfde Tour-titel binnen te halen. Daardoor valt er een grote concurrent van Tom Dumoulin uit. Maar dat hoeft niet te beteken dat de Limburger meer kans maakt.

Nog steeds grote concurrentie

Froome mag dan wel vier keer de Tour hebben gewonnen, vorig jaar ging zijn teamgenoot Geraint Thomas er met de prijs vandoor. En daardoor is de druk van de concurrentie niet weggevallen voor de Limburger, want Thomas zal waarschijnlijk wel gewoon meedoen aan de Ronde van Frankrijk. Ook zonder Froome wordt het dus geen appeltje-eitje voor Dumoulin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chris Froome breekt dijbeen, elleboog en ribben bij valpartij

Blessure

Op fysiek gebied zit het Dumoulin ook nog niet helemaal mee. Tijdens de vierde etappe van de Giro d'Italia ging de renner onderuit, waarna hij door zware blessures uiteindelijk moest opgeven. Tot op de dag van vandaag zijn de blessures nog niet helemaal verholpen en daarom blijft het nog de vraag of Dumoulin wel zal gaan starten aan de Tour. "De Tour halen zou wel moeten lukken, maar het ligt eraan of ik dat wel moet willen als die knie niet honderd procent is", zei hij tegen AD.

Geen focus op Tour

In eerste instantie richtte de wielrenner zich helemaal niet op de Tour voor dit seizoen, maar had hij zijn zinnen gezet op de Giro. Daarom heeft de Sunweb-renner zich in de voorbereidingen meer gefocust op het parcours van de Giro, waar hij tijdens de Tour misschien nog wel eens last van kan hebben. Tijdens de Giro wordt er op een ander ritme gefietst en worden er meer individuele tijdritten gedaan. 

Slechte resultaten na Giro

Veel mensen zagen het positief in dat Dumoulin eerder uitviel tijdens de Giro: dan kon hij zich alsnog gaan focussen op de Tour. Maar in de Dauphine zijn de resultaten nog niet hoe ze moeten zijn voor de Tour. Hij reed dinsdag de derde tijd in de individuele tijdrit, maar had met 47 seconden een flinke achterstand op nummer één Wout van Aert. Er moet dus nog veel gebeuren voordat hij klaar is voor de Tour.

A-selectie

Maar er is nog hoop voor de Limburger. Tijdens de Tour heeft hij namelijk de A-selectie van Team Sunweb om zich heen. Op de Giro moest hij het doen met de B-selectie, waar bijvoorbeeld toppers zoals Sam Oomen en Wilco Kelderman niet bijzaten. De A-selectie van Team-Sunweb heeft meer ervaring en tempo, waardoor Dumoulin als kopman beter kan gaan presteren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore