'Klassement voorbij'

Tom Dumoulin op slag kansloos in Giro na zware val

14 mei 2019 18:50 Aangepast: 15 mei 2019 11:47
Tom Dumoulin, bloedend nadat hij over de finish is gekomen. Beeld © AFP

Tom Dumoulin lijkt een eindzege in de Giro d'Italia te kunnen vergeten na een zware valpartij in de etappe van vandaag, luttele kilometers voor de finish. De Nederlandse renner verloor zo'n vier minuten op zijn belangrijkste concurrenten en kwam met een bloedend linkerbeen over de finish.

Doordat hij zijn ploeggenoten na de valpartij geen tempo liet rijden om het verlies zo beperkt mogelijk te houden, lijkt het erop dat Dumoulin zelf ook geen hoop meer koestert op een goed vervolg van de ronde. Het klassement is 'voorbij', zei hij. "Ik slaap er een nachtje over en dan beslis ik of ik doorga."

Ver teruggevallen

Mogelijk stapt hij af en richt hij zich op de Tour de France, in juli. Serieus meedoen om de eindzege aan de Ronde van Italië lijkt na vier etappes voor hem in elk geval onmogelijk geworden. Hij verloor meer dan 4 minuten op de Sloveense klassementsleider Primoz Roglic, die bij de voorste groep zat en als zesde eindigde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dumoulin na röntgenfoto's: niets gebroken, klassement klaar

Dumoulin had zaterdag tijdens de openingstijdrit al bijna een halve minuut op Roglic verloren. De winnaar van 2017 startte de etappe van vandaag als nummer vijf van het algemeen klassement en valt nu ver terug.

Dumoulin aangeslagen

De tegenslag kwam hard aan bij Team Sunweb. ''Ik weet niet precies wat er gebeurd is", zei ploegleider Marc Reef. "We moeten het even afwachten. Ik heb Tom nog niet gesproken. Hij is nu heel teleurgesteld. Dat is logisch. Hij heeft pijn. De dokter komt zo en dan gaan we het even bekijken."

Tom Dumoulin en zijn ploeggenoten in de kilometers na de val. Tom Dumoulin en zijn ploeggenoten in de kilometers na de val.

Het is begrijpelijk dat Dumoulin er aangeslagen uitziet, zei Reef ook. "Als je voor het klassement rijdt en dan zo iets gebeurt. Het is gewoon klote. Op dit moment wil ik nog niet denken aan het einde van de Giro voor Tom. We moeten eerst even zien wat de situatie is en daarna kijken we verder."

Moeite om kracht te zetten

Michiel Elijzen, ook ploegleider bij Sunweb, zei even later: ''We wachten even tot de dokter er is. Die kan de wond schoonmaken. Met zoveel bloed ziet het er op het eerste moment altijd ernstig uit. Hij kan zijn knie ook moeilijk buigen. Je zag dat hij na de val moeite had om kracht te zetten.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`