Algemeen

'Alcoholgebruik Yuri van Gelder geen grote verrassing'

09 augustus 2016 05:24 Aangepast: 09 augustus 2016 08:54
Yuri van Gelder keert terug naar Nederland vanwege ontoelaatbaar alcoholgebruik. Beeld © EPA

Een hele heftige beslissing, maar ook de enige juiste, noemt verslaggever Marcel Maijer het besluit om Yuri van Gelder naar huis te sturen.

De 33-jarige turner heeft in de nacht van zaterdag op zondag - zonder toestemming - het olympisch dorp verlaten. Hij keerde 's ochtends vroeg pas terug en had ook nog alcohol gedronken. Dat is tegen de regels van de Nederlandse olympische ploeg.

Incidenten

"Helemaal als een verrassing komt dit natuurlijk niet, want na zijn wereldtitel in 2005 waren er wel wat incidenten rond Van Gelder", zegt Maijer. "Het tragisch dieptepunt was natuurlijk het moment dat hij in 2009 moest bekennen dat hij cocaïne had gebruikt. Dit waren pas zijn allereerste Olympische Spelen. Hij had zich al gekwalificeerd voor de finale van de ringen, maar die gaat hij dus niet turnen. Hoogstwaarschijnlijk betekent dit ook het einde van de Lord of the Rings."

Van Gelder werd gisteren op het vliegtuig naar huis gezet. "Hij heeft ons geen andere keus gelaten", reageerde chef de mission Maurits Hendriks. "Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze."

Meer op rtlsportupdate.nl:
Turner Yuri van Gelder moet Olympische Spelen verlaten na alcoholgebruik

`