Gold Race

Lance Armstrong: 'Dit was de beste koers ooit, gefeliciteerd Mathieu'

21 april 2019 21:58 Aangepast: 22 april 2019 06:08
Van der Poel voor aanvang van de koers Beeld © ANP

Mathieu van der Poel heeft een bijzonder compliment gekregen na zijn winst van de Amstel Gold Race vanmiddag. Lance Armstrong noemt de koers van vandaag 'de beste die ik ooit heb gezien'.

Armstrong feliciteerde Van der Poel op twitter en krijgt daarin veel bijval. Zo wordt de ontknoping van de race vergeleken met die van de Tour de France in 1989, toen Greg Lemond de eindzege op 8 seconden wist te pakken in de allerlaatste etappe. 

Bizarre ontknoping

De ontknoping van de Gold Race vanmiddag was bizar. Van der Poel startte als een van de favorieten en liet zich gedurende de koers ook veelvuldig van voren zien, maar kwam in de finale toch op een flinke achterstand te rijden.

Op twee kilometer van de streep reed hij nog op een minuut achterstand van de koplopers. Hij zat niet eens bij de achtervolgers, maar in de grote groep daar nog achter.Toen de twee koplopers in de laatste kilometer dachten het wel met zijn tweeën te kunnen gaan uitmaken, viel hun tempo helemaal stil.

En waar elke andere renner het in zijn positie al lang zou hebben opgegeven, was Van der Poel juist nog een keer goed op de pedalen gaan staan. Daarmee gebeurde het onmogelijke: enkele meters voor de streep reed hij alles en iedereen voorbij en won de klassieker als eerste Nederlander sinds 2001.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van der Poel maakt het waar: eerste Nederlandse winnaar Gold Race sinds 2001

Zure reacties 

Toch zijn er ook genoeg zure reacties op Armstrongs compliment, die vooral wijzen op het dopingverleden van de Amerikaan. De Amerikaan was de eerste wielrenner die de Tour zeven keer wist te winnen, maar moest die zeges inleveren, nadat hij had toegegeven doping te hebben gebruikt.

Zelf beschouwt Armstrong zichzelf wel nog als recordwinnaar van de Tour, omdat iedereen in die jaren doping zou hebben gebruikt. Dat blijkt ook wel doordat de organisatie zijn overwinningen uit de boeken schrapte, maar geen andere winnaar aanwees, omdat de complete top tien van de klassementen uit die jaren later hun dopinggebruik toegaven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lance Armstrong reikt Ullrich de helpende hand. 'Ik houd van Jan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore