Amstel Gold Race

Van der Poel maakt het waar: eerste Nederlandse winnaar Gold Race sinds 2001

21 april 2019 17:06 Aangepast: 21 april 2019 22:50
Beeld © ANP

Mathieu van der Poel heeft in een krankzinnige finale de Amstel Gold Race gewonnen.

Van der Poel is de eerste Nederlandse winnaar van de Limburgse koers sinds 2001. Toen was Erik Dekker de sterkste.

Krankzinnige finale

Van der Poel was de sterkste in een krankzinnige finale. Tot twee kilometer voor het einde leek zijn rol uitgespeeld. Hij zat niet in de kopgroep en zelfs niet bij de directe achtervolgers, meer reed in de grote groep op meer dan een minuut achterstand.

Maar toen de twee koplopers Alaphilippe en Fuglsang dachten dat ze veilig waren en naar elkaar gingen kijken en begonnen te bluffen, besloot Van der Poel niet langer te wachten en trok aan. De achterstand van een minuut werd in no-time ingelopen. Op luttele meters voor de streep kwam alles weer bij elkaar en was de jonge Nederlander de sterkste in de sprint.

'Ik dacht dat ze weg waren'

Hij kon het zelf nauwelijks geloven, zo bizar was de finale van de koers die in het verleden zo vaak nogal voorspelbaar verliep. "Ik besef het nog niet, ongelofelijk'', zei Van der Poel. "Ik dacht dat ze weg waren. Op 400 meter van de streep ben ik maar begonnen te sprinten."

Van der Poel was duidelijk de snelste in de sprint Van der Poel was duidelijk de snelste in de sprint

Nadrukkelijk gemeld

De jonge Van der Poel (24) had zich de afgelopen week al nadrukkelijk gemeld. Na zijn winst de semiklassieker Brabantse Pijl vorige week waren alle ogen op -ook- op hem gericht.

Voor het eerst in jaren leek Nederland weer een echte kanshebber te hebben voor de enige Nederlandse klassieker, ook al werd er ook volop gewaarschuwd de jongeling niet al te vroeg op het schild te hijsen. De waarschuwingen bleken nergens voor nodig. Van der Poel bleek prima opgewassen tegen deze favorietenrol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iedereen kijkt naar Van der Poel in Gold Race

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore