Heftige beelden

VRT verdedigt zich tegen kritiek: 'Valpartij is onderdeel van het wielrennen'

09 april 2019 13:45 Aangepast: 09 april 2019 17:21
Niki Terpstra ligt op het asfalt. Beeld © Screenshot NOS

Na een lelijke valpartij in de Ronde van Vlaanderen, bleef Niki Terpstra roerloos liggen op het asfalt. Veel kijkers verbaasden zich erover dat dit op televisie duidelijk in beeld werd gebracht. Toch vindt omroep VRT dat die keuze heel goed te verdedigen is. "Achterliggende filosofie is altijd: wil zijn of haar moeder dit zien?"

Er bestaat geen reglement over omgaan met valpartijen, legt een woordvoerder van VRT uit. "De beslissing over de beeldvoering ligt altijd bij de regisseur." Daarbij moet de regisseur natuurlijk wel rekening houden met de gedragscode van VRT en 'enkele algemene afspraken'.  

Toch vonden veel kijkers dat de regisseur een verkeerde keuze maakte door Terpstra duidelijk in beeld te brengen na zijn val. Leo van Vliet (koersdirecteur van de Amstel Gold Race) noemde de beelden gisteren bijvoorbeeld 'belachelijk en afschuwelijk om te zien voor de familie'.  

In het geval van de Ronde van Vlaanderen heeft de beslissing van de Vlaamse regisseur ook gevolgen voor de Nederlandse kijkers: de NOS krijgt de beelden van VRT aangeleverd, en voorziet ze alleen zelf van commentaar. Dit verschilt per wedstrijd, bij de Amstel Gold Race later deze maand zal de NOS bijvoorbeeld wel zelf de beelden verzorgen.   

Deel van het wielrennen

VRT verdedigt zich door te stellen dat valpartijen deel uitmaken van het wielrennen, en dus ook worden opgenomen in de beeldvoering ervan. Daarnaast is volgens de woordvoerder Terpstra nog vrij beperkt in beeld gebracht. 25 seconden na de val was er pas een glimp van Terpstra te zien, en 20 seconden later schakelde VRT naar een beeld vanuit de helicopter.   

Na een replay, en beelden waarop te zien is dat Terpstra weer zijn benen beweegt, ging de omroep verder met live beelden van de wedstrijd. "Er springen ook onmiddellijk twee fotografen voor de camera, die foto's van Terpstra maken die deze morgen in de krant stonden"  

Terpstra bij bewustzijn

"Achterliggende filosofie is altijd: wil zijn of haar moeder dit zien?", legt de woordvoerder uit. "Dat is een andere vraag dan 'wil een kijker dit zien?'" Doordat de regisseur snel doorkreeg van een motorrijder dat Terpstra bij bewustzijn was, is er ook voor gekozen om door te blijven filmen. "Die extra informatie is uiteraard voor een kijker niet ter beschikking, waardoor het voor hem of haar soms moeilijker in te schatten is wat opportuun is om te laten zien of niet."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Valpartij Niki Terpstra vol in beeld gebracht: 'Afschuwelijk voor zijn vrouw'

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`