Ga naar de inhoud
G-sporters

Medailleregen op Special Olympics, maar dat is niet het belangrijkst

De Nederlandse Special Olympics deelnemers op Schiphol voor hun vertrek naar Abu Dhabi. Beeld © ANP

De Special Olympics in Abu Dhabi zijn in volle gang, en onze Nederlandse deelnemers slepen al aardig wat prijzen binnen. De teller staat op meer dan 50 medailles. Toch is het het enige sporttoernooi waar de prijzen totaal niet het belangrijkste zijn.

In totaal doen er 7.000 sporters mee aan de Special Olympics in Abu Dhabi, waarvan 64 Nederlanders. De Nederlanders zijn actief in 13 sporttakken. De sporten die beoefend worden, variëren van zeilen tot bowlen.

Wat zijn de Special Olympics?

Op het evenement staan sporters van over heel de wereld met een verstandelijke beperking, waarvan sommige ook een lichamelijke beperking hebben. Dit evenement is niet hetzelfde als de Paralympics, daar staan alleen sporters met een lichamelijke beperking.

De Special Olympics mag zich met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers het grootste sportevenement van 2019 noemen.

Iedereen is welkom

Om deel te mogen nemen aan het toernooi, hoef je geen topsnelheden of beste afstanden hebben behaald, vertelt Rachel, vertegenwoordiger van Special Olympics Nederland. "We selecteren de deelnemers door middel van een loting. Iedereen met een verstandelijke beperking die een sport beoefent mag zich opgeven."

Alleen als je het jaar ervoor al met het evenement mee hebt gedaan kun je je niet opgeven. Zo geeft de organisatie iedereen met een verstandelijke beperking de kans om mee te doen.

Medailles

De medaillespiegel van Nederland staat tot dinsdagmiddag, op 25 keer goud, 14 keer zilver en 13 keer brons. Of Nederland hiermee uitzonderlijk goed presteert wordt niet bijgehouden, want daar zijn ze helemaal niet mee bezig tijdens het toernooi.

"Voor de sporters is het meedoen al veel meer dan goud. Als ze een medaille winnen zie je ze wel extra stralen, maar het is niet het doel waar we ons op focussen. In tegenstelling tot een topsporter die daar alleen maar voor komt." Het doel van de organisatie Special Olympics Nederland is dat de sporters meer zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfstandigheid krijgen. 

Gemoedelijk

Op het evenement, waar grotendeels mensen zijn met een verstandelijke beperking, is een gemoedelijk sfeer. "Ze gaan daar niet alleen voor eigen succes."

"Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand van Nederland tijdens een hardloopwedstrijd viel. Zijn tegenstander profiteerde hier niet van, maar hielp hem juist omhoog. Daarna zijn ze samen over de finish gekomen."

Na vandaag zijn er nog twee dagen waarop de Nederlandse deelnemers hun kunstje kunnen laten zien. Rachel hoopt dat daarbij vooral het plezier van de sporters centraal staat. "Ons motto is niet voor niets: ik ga voor de overwinning, maar omdat ik mij inzet ben ik al een winnaar."