Zinderende shoot-outs

Weer niet! Hockeymannen grijpen opnieuw naast WK-goud

16 december 2018 16:12 Aangepast: 16 december 2018 16:24
Beeld © ANP

De Nederlandse hockeymannen hebben opnieuw geen goud gepakt op het WK. België pakte zijn eerste wereldtitel ooit. In de reguliere speeltijd kwamen beide ploegen niet tot scoren, maar in de zinderende shoot-outs hadden de Belgen de zenuwen het best in bedwang.

Oranje wacht alweer sinds 1998 op een wereldtitel en dit keer zag het er echt naar uit dat er weer eens goud gepakt kon worden. In de halve finale hadden de mannen van bondscoach Max Caldas zich weerbaar getoond tegen angstgegner en titelverdediger Australië. Nu stond alleen België nog tussen Oranje en goud in, dezelfde Belgen die bij de EK-finale nog werden verslagen en nog nooit een grote prijs hadden gepakt.

Op slot

Misschien waren het de grote belangen die beide ploegen parten speelde, maar lang bleef lang op slot. Zowel Nederland als België had in de halve finale voor spektakel gezorgd, maar beide landen begonnen de finale met duidelijk andere bedoelingen. Het leidde tot een doodsaaie eerste helft, met zo goed als geen kansen. Beide ploegen durfden vooral niks weg te geven.

Enige hoogtepunt was de laatste minuut voor de rust, waarin Oranje twee strafcorners kreeg, maar die ook alle twee verprutste.

Laatste kwart

Pas in het laatste kwart gebeurde er iets. Beide ploegen kropen wat uit hun schulp en er ontstonden wat kansen. Oranje drong aan, maar de Belgische counters waren net zo gevaarlijk.

Het venijn zat hem in de staart: drie minuten voor tijd kreeg De Geus een tijdstraf, waardoor Oranje in ondertal kwam. Prompt drongen de Belgen aan, maar tot een doelpunt kwam het ook nu niet. Het werden shoot-outs. En die brachten dan wel het spektakel dat de wedstrijd niet had.

Shoot-outs

Daarin startte Oranje als sterkste. Hertzberger zette Oranje meteen op 1-0, waarna doelman Blaak de eerste Belgische poging gelijk stopte en ook de tweede Belgische poging stopte. Toch kwam België terug in de race en dacht bij 3-2 zelfs de wereldtitel te hebben, maar de videoscheids keurde het winnende doelpunt af.

Toch hadden de Belgen hun zenuwen het best onder controle, want ook na de afgekeurde shoot-out, scoorden de Belgen opnieuw. Hertzberger kon Nederland in de gelijkmakende beurt niet op gelijke hoogte brengen, waarna het nu allemaal wel echt over was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore