WK Japan

Topprestatie volleybaldames op WK: 'Een supergoeie lichting'

16 oktober 2018 07:01 Aangepast: 16 oktober 2018 07:34
Vreugde bij de Nederlandse volleybalsters na het winnen van de wedstrijd tegen Servië. Beeld © ANP

Iedereen heeft het er opeens over: het Nederlandse damesteam volleybal verslaat vriend en vijand op het WK in Japan. Oranje staat nu in de halve finale. Waar komt dit succes vandaan? Oud-international Debby Stam: "Er zit een enorme drive in dit team."

Debby kent 'de meiden' die nu in Japan het ene na het andere land naar huis sturen, zegt ze. Vorig jaar zomer zat ze nog even bij het team. Dat was op verzoek van de bondscoach - ze was eigenlijk al gestopt na de Olympische Spelen.

Nu zit ze thuis, en natuurlijk volgt ze het WK. De wedstrijd tegen de Verenigde Staten, gisteren, was ongekend, vertelt ze. Oranje wist een 2-0 achterstand om te buigen naar een 3-2. En dat tegen de regerend wereldkampioen. "Dat ze zo terug in de wedstrijd konden komen. Dat ze dát hebben laten zien, is echt wereldklasse. Echt heel knap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sensationele zege op VS: Oranje-volleybalsters op WK naar laatste vier

Heel veel talent

Nog nooit kwam Oranje zó ver op een WK en voor het eerst werd Amerika op een groot toernooi verslagen. Hoe kan dit opeens? Door een geweldige teamspirit, een topcoach en niet te vergeten: de kwaliteiten van één speler in het bijzonder, zegt Debby.

"Dit is een supergoeie lichting die heel hard heeft gewerkt", zegt de oud-international. "Elke training wordt er het maximale uitgehaald. Er zit een enorme drive in dit team." Daarnaast is het ook 'sowieso' een 'hele leuke groep meiden'. "Een hele hechte groep met gewoon heel veel talent."

Geen egootjes

En die hechte groep heeft eigenlijk nooit ruzie. Natuurlijk, er is ook veel concurrentie binnen het team. Maar dit leidt nooit tot scheve gezichten. "Toen ik zelf nog speelde was dat ook al zo. Er is concurrentie, maar we gunnen elkaar de successen."

Goede speelsters gaan niet opeens naast hun schoenen lopen. "Nee, dat zie je hier eigenlijk niet. Iedereen heeft een eigen rol in het team, er zijn geen egootjes die zichzelf vooropstellen. Iedereen wil gewoon het beste uit het team halen. Niemand gaat voor eigen succes."

Vreugde bij de Nederlandse volleybalsters Anne Buijs, Juliet Lohuis, Laura Dijkema, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes en Yvon Belien tijdens de wedstrijd tegen Servië. Vreugde bij de Nederlandse volleybalsters Anne Buijs, Juliet Lohuis, Laura Dijkema, Maret Balkestein-Grothues, Lonneke Sloetjes en Yvon Belien tijdens de wedstrijd tegen Servië.

En dus ook niet Lonneke Sloetjes, de diagonaalspeler vervult een sleutelrol in het team. "Lonneke is een hele belangrijke. Die moet je er gewoon bij hebben", zegt Debby. "Ze is nu uitzonderlijk goed. Haar hoofdtaak is aanvallen. Rammen en punten maken. En dat doet ze. Ze draagt echt het team." 

En: ze heeft geen kapsones. "Lonneke is altijd heel nuchter. Die wil alleen maar winnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stuntende volleybalsters dolblij: 'Ik ben zo trots'

Ook de coach, de Amerikaan Jamie Morrison, speelt een belangrijke rol. Hij is iemand die de rust kan bewaren, zegt Debby. "Hij gelooft echt in de innerlijke drive van de speelsters. Dat brengt hij heel goed op de speelsters over, dat is altijd heel erg fijn. Analytisch is hij ook heel erg goed. Bij volleybal kun je zoveel uit de statistieken halen. Hij is heel waardevol."

Halve finale

Vandaag spelen de volleybalsters nog een poulewedstrijd tegen China. Daarna wordt bekend wie Oranje vrijdag tegenkomt in de halve finale: Italië of Servië.

De finale is zaterdag. Zien we Oranje op dat podium? "Dat zou heel mooi zijn, we hopen daar wel op natuurlijk!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore