Ga naar de inhoud
'Treurige organisatie'

Australische transgender staakt strijd tegen 'treurige organisatie'

Hannah Mouncey (rechts) Beeld © Getty Images

Een 28-jarige transgender die vecht voor deelname in de Australian footballcompetitie voor vrouwen, geeft haar strijd voorlopig op.

"Ze hebben er alles aan gedaan naar een punt toe te werken waar ik niet verder meer kon. Ooit wordt duidelijk wat achter de schermen allemaal is gebeurd. Dan komt een treurige organisatie zonder leiderschap naar voren", aldus Hannah Mouncey, die in 1989 als man werd geboren en tot haar transitie Callum heette.

Handbal

In 2016 maakte Mouncey nog deel uit van het Australische mannenhandbalteam. Na haar transitie stapte ze over naar football, maar meedoen in de hoogste klasse voor vrouwen in Australië zit er voorlopig niet in.

De AFL, de organisatie van de Australian footballcompetitie, zegt aan het einde van de week met een reactie te komen. Op 31 augustus trad in de AFL de 'Gender Diversity Policy' in werking. Daarin is vastgelegd dat transgenders mee kunnen doen. Een van de voorwaarden is dat ze aantonen dat hun testosteronniveau minimaal twee jaar onder een bepaald niveau blijft. Mouncey zegt dat dat bij haar het geval is.

Topsport
Lees ook:
Topsport en testosteron: favoriete op 800 m zet discussie op scherp