Algemeen

Katsjing! Rondje om de kerk big business voor wielrenners

24 juli 2017 15:10 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Ook Daags na de Tour, in Boxmeer, zijn er rondemissen aanwezig. Beeld © ANP

De Tour de France zit erop, de strijd om het echte geld kan beginnen. Traditioneel worden na de Tour de criteriums verreden, de zogenaamde rondjes om de kerk. Al tijdens de Tour wordt er onderhandeld over het startgeld, en dat is niet verkeerd.

In Nederlandse dorpjes als Chaam, Maarheze en Surhuisterveen rijden de renners zo'n 100 kilometer, in kleine rondjes zodat de toeschouwers ze vaak kunnen zien. Traditioneel is het eerste rondje in Boxmeer, met een criterium dat de toepasselijke naam Daags na de Tour heeft.

Winnaars kosten meer

Onder meer Dylan Groenewegen, die gisteren in Parijs de etappe won, Bauke Mollema en Tom Dumoulin komen daar hun eerste cheques na de Tour bij elkaar fietsen. En dat gaat om flinke bedragen. Voor de kleinere renners, zoals etappewinnaars als Groenewegen en Mollema, wordt tussen de 10.000 en 15.000 euro startgeld neergeteld.

Want wie een etappe wint, wordt duurder. Groenewegen zei in het NOS-programma de Avondetappe zelf al dat hij vooraf contractueel heeft laten vastleggen dat zijn gage omhoog zou gaan bij een eventuele overwinning.

Thumbnail

Dylan Groenwegen won in Parijs de laatste etappe van deze Tour. (foto: ANP)

"De startprijs kan tot een verdubbeling leiden", legt Piet Graat uit. Hij zit in de organisatie van Daags na de Tour, maar wil niets loslaten over de exacte bedragen die betaald zijn.

Het lijkt erop dat Groenewegen niet overal meer krijgt. De organisatie van de Acht van Chaam zegt niets extra te hoeven betalen voor de etappewinst van Groenewegen.

Liever kijken dan lezen? Check hier de uitleg van Roland Koopman:

 

De grote sterren

Tom Dumoulin is dit jaar de grote ster van de criteriums. De winnaar van de Giro rijdt er zes. Hij krijgt zo'n 40.000 euro per criterium, stellen bronnen tegen RTL Z die alleen iets wilden vertellen over zijn toelage als ze anoniem konden blijven. Dat tikt dus lekker aan.

Chris Froome gaat daar nog eens overheen. Hij verschijnt dit jaar alleen in de Acht van Chaam aan de start. Hoeveel de organisatie daarvoor betaalt is geheim, maar volgens Graat moeten we denken aan zo'n 50.000 euro.

Thumbnail

Begin augustus is Tom Dumoulin opnieuw in Maastricht om het criterium De Ridderronde te verrijden. (Foto: ANP)

Voor Boxmeer is dat te duur. "Wij vinden het belangrijkste dat de Nederlandse renners die in de Tour hebben gereden hier komen fietsen. Als we Froome naar Boxmeer halen, dan moeten we de Nederlanders laten vallen."

Bier wat duurder

Maar wie betalen al die dure renners eigenlijk? Voornamelijk de lokale middenstand, zoals de slager en de bakker. "Bij ons is het al drie jaar vrij entree. Sponsoren zijn ook echt bereid om meer geld in te leggen als de Nederlanders het goed hebben gedaan in de Tour." Maar ook van het publiek wordt wat extra geld verwacht. Want als het nodig is, gaat de prijs van een pilsje met een paar dubbeltjes omhoog, geeft Graat toe.

Ook de andere Tourtrui-winnaars zijn niet goedkoop. Volgens Guido Klomp, van sportmarketingbureau Triple Double, vragen Warren Barguil (bolletjestrui) en Michael Matthews (groene trui) tussen de 20.000 en de 25.000 euro voor een avondje fietsen. Ook de eerder genoemde bedragen liggen volgens hem aardig in de buurt.

Degene die het meest bij elkaar fietste in een criterium is overigens nog altijd Lance Armstrong. Naar verluidt kreeg hij in na zijn Tourwinst in 2004 100.000 euro voor een paar rondjes om de kerk in Stiphout.

Thumbnail

In 2004 verscheen Lance Armstrong aan de start in Stiphout, en won daar uiteraard ook. (foto: ANP)

Van criterium naar wedstrijd

Zo veel geld kan geen criterium tegenwoordig nog betalen. Toch zijn de gemiddelde startgelden de laatste jaren hoger geworden, legt Sander van Peer uit. Hij is voorzitter van Draai van de Kaai (Roosendaal). Vroeger een kermisrondje, tegenwoordig een wedstrijd zonder de allergrootste namen. "Het zal even wennen zijn voor het publiek, maar wij willen echt dat de wielerliefhebbers komen voor de wedstrijd."

Want een criterium heeft weinig met een wedstrijd van doen. Het lijkt altijd wel te eindigen in een massasprint, de kans dat Froome wint in Chaam is nagenoeg honderd procent. Dat geldt ook voor Dumoulin, die vanavond waarschijnlijk als winnaar op het podium in Boxmeer zal staan.

Het is een publiek geheim dat de grote namen de criteriums winnen. "Ik geloof dat de renners dat onderling uitmaken. Maar voor ons is het natuurlijk ook leuk als zij op het podium staan", geeft Graat toe.

Vrouwen staan in de schaduw

Het is tot dusver niet alleen een goed jaar voor het mannenwielrennen. Ook de Nederlandse dames doen het goed. Anna van der Breggen won de Giro Rosa, Annemiek van Vleuten werd derde. Ook meervoudig Olympisch kampioene Marianne Vos is deze week op wielercriteriums te vinden.

Thumbnail

Anna van der Breggen doet mee in onder meer Chaam en Boxmeer. (Foto: ANP)

De dames krijgen beduidend minder betaald dan de heren. "Ver onder de 10.000 euro. Je moet eerder denken aan 2000 of 2500 euro. Dat heeft met vraag en aanbod te maken", legt Klomp uit. Toch ziet hij wel dat het vrouwenwielrennen in opkomst is. "Er is een enorme waardering voor gekomen. Die ontwikkeling is heel positief."

Daar sluit Van Peer zich bij aan: "Ze horen dezelfde credits te krijgen als de heren. Ze vinden het leuk om te komen en ze komen ook echt om te koersen."

Meer op rtlz.nl:
Dit zijn de best verdienende wielrenners in de Tour

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore