Algemeen

75.000 mensen tekenen petitie om Formule 1 naar Nederland te halen

22 augustus 2018 11:30 Aangepast: 22 augustus 2018 17:24
Oranjegekte tijdens de GP in Oostenrijk Beeld © ANP

Niet meer naar Oostenrijk, Hongarije of België: als het aan racefans ligt wordt er voortaan ook een GP in Nederland afgewerkt. Een handtekeningenactie heeft nu al meer dan 75.000 handtekeningen opgeleverd.

Fomule 1-fan en Ziggo Sport-sidekick Rob van Gameren vond dat het tijd is voor een Nederlandse Formule 1-GP, en daarom besloot hij een handtekeningenactie op te zetten. Hij wilde hiermee laten zien dat zo'n wedstrijd makkelijk uitverkoopt. 

Massale steun

"De massale steun voor mijn petitie wijst erop dat er genoeg racefans zijn die Assen, Zandvoort of een ander Nederlands circuit wel zien zitten", zegt hij. "We zitten nu al op 75.000 enthousiastelingen die Max Verstappen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen graag zouden zien racen in ons land."

​Het maakt Van Gameren hierbij niet uit of de wedstrijd in Assen, Zandvoort of een ander circuit zal zijn. Als er maar een wedstrijd in Nederland komt. Daarom wil hij de handtekeningen aanbieden aan Formule 1-eigenaren Liberty Media.  

Half miljoen handtekeningen

Formule 1-kenner Allard Kalff vindt het een erg leuke actie. "Zou mij niet verbazen als je straks een half miljoen handtekeningen hebt, want wie wil nou niet Max Verstappen zien racen in Nederland? En als er draagvlak voor is, kan de politiek er ook eens naar kijken."

Voor die organisatie heb je volgens Kalff zowel de gemeenten als de Rijksoverheid nodig, bijvoorbeeld om een goede infrastructuur neer te zetten. En dat is niet het enige: "Je moet een deal hebben met Liberty Media om een Grand Prix te mogen organiseren. Dat is nog niet zo eenvoudig, want daar is heel veel geld mee gemoeid. Je moet dus goed onderzoeken of het financieel haalbaar is."

Welk weekend? 

​Voor Zandvoort en Assen is het waarschijnlijk alleen mogelijk om in het voor- of najaar iets te organiseren, denkt Kalff, vanwege de TT in Assen en het hoogseizoen in Zandvoort. Wanneer een GP precies in Nederland zou kunnen plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk. "Er zijn GP’s waarvan de contracten aflopen. Daar zou Nederland voor in de plaats kunnen komen."

Ondanks alle haken en ogen blijft Kalff enthousiast. "Het is heel simpel, ieder initiatief om een Grand Prix in Nederland te organiseren moet je omarmen. Laten we eens kijken waar het eindigt."

Slipstream - Hoe eindigt de stoelendans in de Formule 1? 

Na een zomerstop waarin er achter de schermen genoeg gebeurde in de Formule 1-wereld bespreken Kees en Allard de transfers voor 2019 én blikken ze natuurlijk vooruit op de Grand Prix van België op het prachtige Spa-Francorchamps!

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore