Algemeen

Rolstoelatlete Vervoort: eerst Paralympics, dan euthanasie

06 september 2016 15:01 Aangepast: 07 september 2016 11:04
Marieke Vervoort Beeld © AFP

Op de vorige Paralympics in Londen won rolstoelatlete Marieke Vervoort nog goud en zilver, en ook in Rio wil ze starten. Maar daarna is het voorbij: de Vlaamse stopt met sporten – en als het aan haar ligt ook met leven.

Vervoort, 37 jaar oud, overweegt na de Paralympics in Rio, die morgen beginnen, euthanasie te laten plegen. Ze lijdt te veel pijn door een slopende en ongeneeslijke chronische spierziekte.

Ik heb nog een bucket list

"Stilaan denk ik aan mijn euthanasie", zegt ze in Het Laatste Nieuws. "Maar ik hoop eerst nog wat van het leven te kunnen genieten. Ik heb nog een bucket list, ik wil onder meer nog stuntvliegen."

Vervoorts euthanasieplan is niet iets van de laatste tijd. Ook vorig jaar dacht ze er al aan: "Ik wil dat iedereen weet dat ik het met mijn euthanasieplannen niet over een prulleke heb", zei ze toen. "Ik wil zelf beslissen wanneer het stopt."

Niet meer wakker worden

Vervoort, 'Wielemie' voor vrienden, kan door haar ziekte 's nachts nauwelijks slapen van de pijn. Haar lichaam verkrampt en ze krijgt de ene aanval na de andere. Ze slaapt soms maar tien minuten per nacht. "Op die momenten heb ik 's nachts zitten bidden en smeken: 'O, ik hoop dat ik erin blijf, ik hoop dat ik niet meer wakker hoef te worden. Op die momenten zit ik er echt om te smeken", zei ze vorig jaar in de reportagereeks Het Huis op de Belgische televisie.

"Maar daarna denk ik, nee, ik wil niet zo sterven, ik wil echt afscheid kunnen nemen van mijn vrienden. Ik was echt van plan na het WK al afscheid te gaan nemen van mijn vrienden in Lanzarote, dan in België, en de euthanasie dan te laten doorgaan omdat het steeds erger en erger wordt."

Afsluiten in schoonheid

Vervoort had ook al een datum voor de euthanasie in gedachten: ergens in november of december vorig jaar. "Maar het ticket voor Rio heeft dat wel veranderd. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik nog in Rio zou staan. Het is mijn laatste wens om er mee te doen. Hopelijk kan ik daar in schoonheid afsluiten." 

Vervoort start in Rio op de 100 en 400 meter. Ze hoopt ook ditmaal op het podium te komen. Daarna volgt het zwarte gat, denkt ze, omdat trainen en wedstrijden steeds moeilijker voor haar worden. "Als ze me mijn sport afnemen, is het gedaan met mij." 

In deze video vertelt Vervoort wat haar tot euthanasie drijft: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`