Algemeen

Ireen Wüst ontroerd na eerbetoon Guus Meeuwis

10 maart 2018 23:05 Aangepast: 28 maart 2018 11:03
Ireen Wüst en Guus Meeuwis, die 'Brabant' voor haar zingt als eerbetoon. Beeld © ANP Foto

Ireen Wüst ging bij het WK allround in Amsterdam voor haar zevende wereldtitel, maar moest haar meerdere erkennen in de Japanse Miho Takagi. Een traantje vloeide wel - niet op het podium, maar tijdens het optreden van Guus Meeuwis.

Toen de zanger speciaal voor de Goirlse schaatster 'Brabant' inzette, kreeg ze het te kwaad en moesten de waterlanders even worden bedwongen. "Ik heb genoten, van het Olympisch stadion, van het schaatsen in de openlucht en van de fans. Bedankt", zei de ontroerde Wüst.

Loodzwaar ijs

Eerder vanavond won ze de 5000 meter van Miho Takagi. De marge waarmee ze dat deed, was alleen niet genoeg om haar afstand in het algemeen klassement op de Japanse te overbruggen. Door het loodzware ijs kon Wüst niet stunten.

"Het ijs was op sommige plekken heel zacht, bij het inrijden ging ik bijna een paar keer onderuit. Toch ben ik er vol voor gegaan. Ik heb gestreden tot de laatste meter, maar goud zat er helaas deze keer niet in", zei ze na afloop. Takagi werd dan ook - voor het eerst - wereldkampioene allround.

Takagi sloeg vrijdag op de 500 meter hard toe en schreef een dag later ook de 1500 meter op haar naam. Voor Wüst was er toen op de afsluitende 5000 meter tegen Takagi geen redden meer aan. 

Uitzichtloos

Wüst pakte zaterdag op de 3000 meter nog bijna 4 seconden terug op Takagi, mede doordat de 23-jarige Japanse stukging in haar slotronde. "Daar hoopte ik nu weer op'', zei de beste olympiër aller tijden van Oranje. "Maar ze kon helaas goed in mijn buurt blijven. Ik heb dit WK mijn uiterste best gedaan, maar na de 500 meter was mijn uitgangspositie al tamelijk uitzichtloos. De andere drie afstanden heb ik gewoon prima gereden."

Meer op rtlnieuws.nl: