Algemeen

Topbasketballer praat over paniekaanval: 'Ik dacht dat ik doodging'

07 maart 2018 09:20 Aangepast: 07 maart 2018 11:56
Basketballer Kevin Love (Cleveland Cavaliers) Beeld © AFP

Basketballer Kevin Love heeft gisteren bekendgemaakt dat hij tijdens een wedstrijd in november moest uitvallen vanwege een paniekaanval. In een open brief schrijft hij dat hij dit onthult om de discussie over geestelijke gezondheid aan te wakkeren.

Love, die drie jaar geleden een contract van meer dan 100 miljoen dollar bij NBA-team Cleveland Cavaliers ondertekende, zegt dat de aanval kwam door onder meer de stress van familieproblemen, de slechte resultaten van het team en slaaptekort. 

Hartkloppingen en ademhalingsproblemen

In de tweede helft van de wedstrijd tegen Atlanta Hawks kreeg hij last van hartkloppingen en ademhalingsproblemen. "Ik dacht dat ik doodging. Ik belandde hijgend op de vloer van onze trainingsruimte", zegt hij op The Players' Tribune.

Na een bezoek aan het ziekenhuis zocht Love aarzelend hulp van een therapeut. "Ik moest lachen om het idee. In het basketbal praat niemand over hoe hij zich voelt." Hij had ook nog nooit gehoord van collega's die openlijk over mentale problemen spraken. "Ik wilde niet de enige zijn, ik wilde niet dat ze me zagen als zwakkeling."

Het belangrijkste

Hij besloot de brief te schrijven nadat zijn therapie positief bleek uit te pakken en mede-NBA-ster DeMar DeRozan op Twitter toegaf dat hij leed aan een depressie. "Daardoor zag ik dat iedereen rondloopt met zijn eigen problemen, en dat we soms denken dat we de enigen zijn." Love drukt de lezer op het hart dat het niet vreemd is om te praten over je gevoelens. "Het is het belangrijkste wat je kunt doen. Dat was het in elk geval voor mij."

Miniatuurvoorbeeld

Sterker dan ooit

De basketballer kreeg veel steun op sociale media van fans en medespelers. "Je bent nu sterker dan ooit!!! Hulde en respect!", twitterde LeBron James, in de NBA vier keer uitgeroepen tot meest waardevolle speler. 

Steeds meer sterren bekennen te lijden aan frequente paniekaanvallen. Zo gaven onder meer zanger Zayn Malik, cabaretier Javier Guzman en presentatrice Anna Nooshin toe dat zij extreme angst voelen vlak voor optredens. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore