Algemeen

Schaatsers betreuren 'plaatgooien', gewonde vrouwen maken het goed

22 februari 2018 07:28 Aangepast: 04 maart 2018 00:30
Sven Kramer, Jan Blokhuisen en Koen Verweij gooien de 'winnaarstegel' in het publiek Beeld © ANP

Het gaat goed met de twee vrouwen die gisteren in het Holland Heineken House (HHH) lichtgewond raakten toen Nederlandse schaatsers een grote plaat in het publiek wierpen.

Een van de vrouwen moest met een schram naar het ziekenhuis. Daar werd de wond gehecht, waarna zij naar huis mocht, zegt HHH-woordvoerder Norbert Cappetti van het tegen RTL Nieuws. De andere vrouw is behandeld in het HHH. Ze hield een gezwollen neus aan het incident over.

Het NOC heeft namens de betrokken schaatsers een verklaring afgegeven, waarin zij zeggen het incident te betreuren.

Verklaring schaatsers:

Bij onze huldiging gisteravond in het Holland Heineken House zijn twee bezoeksters gewond geraakt. Dat vinden wij uiteraard ook zeer te betreuren. We hebben direct na dit voorval contact gezocht met de beide dames die de grote medaille die wij vanaf het podium aan het publiek gaven tegen hun hoofd hebben gekregen. Inmiddels hebben we begrepen dat een van naar het ziekenhuis moest en daar is behandeld.

Het gaat gelukkig naar omstandigheden goed met beide dames die wel erg geschrokken waren. Het zal duidelijk zijn dat ook wij uiteraard nooit de bedoeling hebben gehad om dit te veroorzaken. Dat hebben we hen laten weten en willen we via deze weg ook aan het publiek laten weten.

Hopelijk kan iedereen nog vier dagen genieten van de Olympische Spelen hier in PyeongChang.

Jan Blokhuijsen
Sven Kramer
Patrick Roest
Koen Verweij

Beelden van het ongeluk

De schaatsers laten de plaat in het publiek vallen.

'Winnaarstegel'

Het HHH houdt contact met de slachtoffers, meldt Cappetti.

De twee raakten gewond toen Kramer, Verweij, Blokhuijsen en Roest, winnaars van brons op de achtervolging, de zogenoemde 'winnaarstegel' in het publiek gooiden.

Geërgerde schaatsers

Alle Nederlandse medaillewinnaars bij de Spelen in Zuid-Korea krijgen in het Holland House zo'n tegel. Het is de bedoeling dat de winnaar de tegel optilt en dan overhandigt aan het publiek. De supporters geven de tegel vervolgens boven hun hoofden door tot aan het einde van de zaal. Daar wordt de plaquette opgehangen aan de muur met andere Nederlandse medaillewinnaars.

De schaatsers ergerden zich zichtbaar aan het rumoer in de zaal tijdens de huldiging. Uit een soort van baldadigheid gooiden ze de tegel daarna iets te hard de zaal in, waarbij de twee mensen werden geraakt.

Sorry zeggen

"Het is een vast onderdeel van de huldiging", zegt verslaggever Marcel Maijer. "Dan gaat een tegel met de medaille al crowdsurfend door het publiek naar een muur waar alle tegels met medailles op komen te hangen. In de zaal was meteen een beetje paniek. De twee vrouwen werden naar een aparte ruimte gebracht, daar werd een dokter bijgehaald." De schaatsers gingen ook naar de ruimte, zag Maijer. "Om sorry te zeggen."

De huldiging verliep sowieso minder feestelijk. "Sven had geen zin", zegt Maijer. "Hij stond er als een zuurpruim bij. Hij werd ook gehuldigd voor zijn gouden medaille op de 5 kilometer, daar was hij bijna weggelopen." Ook lieten de schaatsers blijken dat ze het te rumoerig vonden. 

De Nederlanders hadden op goud gehoopt

Beelden van de tegenvallende resultaten op de ploegenachtervolging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore