Ga naar de inhoud
Algemeen

Cleveland Indians veranderen aanstootgevend logo na lange strijd

Fans van de Cleveland Indians met op hun vlag het veelbesproken logo. Beeld © EPA

De Cleveland Indians gaan het 71-jarige logo van de honkbalclub, een lachende Indiaan, niet meer gebruiken. Tegen het logo ontstond de laatste tijd veel weerstand.

Vanaf volgend jaar verdwijnt 'Chief Wahoo' als logo van de club. De club gaf na een lange discussie toe dat het logo niet meer van deze tijd is. Paul Dolan, eigenaar van de club, weigerde in eerste instantie het logo te veranderen. Dolan is uiteindelijk gezwicht onder protesten van Native American-actiegroepen en druk vanuit de 'Major League Baseball' (MLB).​Dolan wilde fans, die zeer gehecht zijn aan het logo, niet tegen het hoofd stoten. 

Washington Redskins

De honkballiga is niet de enige competitie waar het vraagstuk speelt. Zo heeft het American football de 'Washington Redskins'. Ook deze naam is een verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Indianen werden vroeger 'redskins' genoemd, roodhuiden. 

Al meer dan tien jaar wordt er vanuit de Indianengemeenschap gevraagd om verandering van de naam. De National Football League lijkt minder bereid dan de MLB om een club uit hun competitie een verandering op te leggen. Volgens Roger Goodell, baas van de competitie, is er maar een kleine groep die aanstoot neemt aan het logo.

Publieke opinie

Er zijn verschillende peilingen gehouden over het onderwerp. Tegenstanders van de verandering, zoals NFL-baas Goodell, verwijzen graag naar een onderzoek uit 2016. In dat jaar hield de Washington Post een opiniepeiling onder 500 Indianen uit verschillende staten. Daaruit bleek dat maar 9 procent van de deelnemers de naam beledigend vond.

'Ik vind het helemaal niet erg. Ik vind het juist leuk. Wij noemen elkaar ook 'skins', vertelt Gabriel Nez aan de Washington Post. Nez is een 29-jarige Indiaan van de Navajo-stam. Prominente leden uit de Indianengemeenschap noemden de peiling niet representatief. 

Tijd voor verandering

Uit oudere polls, onder het Amerikaanse publiek, kwam een ander beeld naar voren. Bij sportzender ESPN vond in 2014 bijna een kwart van de deelnemers (23 procent) dat het logo beledigend was. Bij een eerdere peiling van de Washington Post onder de bewoners van de regio was dit 28 procent.

Volgens critici is het niet de vraag of er een meerderheid is voor het aanpassen van de namen en logo's, maar moet er rekening gehouden worden met een minderheid. Sommige Indianen voelen zich beledigd als zij 'redskin' genoemd worden en vinden ook het logo van de Cleveland Indians beledigend.

Begrip voor het argument

Ook in de samenleving klinkt het geluid dat er iets moet veranderen. De Cleveland Indians zien dat nu ook in. "Wij hebben begrip voor het argument dat het logo niet langer gepast is voor het gebruik op de Amerikaanse honkbalvelden", zegt Rob Manfred, topman van de MLB.

Het logo zal worden veranderd in een 'C'. 'Chief Wahoo' wordt voorlopig nog wel gebruikt als logo op de merchandise.