Algemeen

'Sportvissen moet in 2020 olympisch worden'

13 oktober 2016 10:43 Aangepast: 13 oktober 2016 12:44
WK vissen voor dames in Leeuwarden, 2012 Beeld © ANP

Sportvissen moet olympisch worden. Dat vindt de Confederation Internationale de la Pêche Sportive, die een aanvraag heeft ingediend bij het IOC om de sport toe te laten bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

De federatie vindt dat vissen thuishoort op de Spelen vanwege zijn wereldwijde uitstraling en populariteit. De gevangen vis zou direct ongedeerd weer teruggezet moeten worden, meldt de BBC.

Veel te saai

Niet iedereen staat even hard te springen om de hengelsport olympisch te maken. Critici vinden dat de factor geluk bij deze sport te groot is. Bovendien zouden de regels voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn en zou de sport veel te saai zijn om te bekijken. 

Zij zijn het dan ook helemaal niet eens met de bewering van de president van de sportvisfederatie, Ferenc Szalay, dat het 'aloude en eerlijke competitiesysteem' van de vissport 'overeenkomt met de olympische idealen'.

Dierenactivisten fel tegen 

En dan hebben we het nog niet eens over dierenactivisten, die fel tegen zijn vanwege het leed dat de vissen zou worden aangedaan. 

Er is nog geen beslissing genomen over het olympisch lot van sportvissen. Veel sporten proberen een olympische status te krijgen. Voorlopig zijn er op de Spelen van Tokio al wel vijf sporten die nieuw zijn of terugkeren op het olympische programma: skateboarden, surfen, klimmen, karate en honk- en softbal.

1900, Parijs

Overigens is de aanvraag van de sportvisfederatie helemaal zo gek nog niet. De sport is namelijk al eens olympisch geweest.

In 1900, op de Olympische Spelen van Parijs, stond sportvissen op het programma. Er deden slechts zes landen aan mee. Wie won, is niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore