Algemeen

Chef de mission wil snel duidelijkheid over Eurlings

02 januari 2018 23:50 Aangepast: 03 januari 2018 01:01
Eurlings mishandelde in 2015 zijn toenmalige vriendin. Beeld © ANP

Jeroen Bijl, chef de mission van het NOC*NSF, wil voor de start van de Olympische Winterspelen duidelijkheid over de positie van Camiel Eurlings binnen het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Dat vertelde hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Excuses

Bijl kreeg tijdens de presentatie van de Nederlandse olympische ploeg op Papendal veel vragen over Eurlings, die in de zomer van 2015 zijn toenmalige vriendin mishandelde. Eurlings bood vorige week na 2,5 jaar zwijgen alsnog zijn excuses aan. In een verklaring naar de pers bekende het Nederlandse lid van het IOC dat hij de publieke impact van het incident en zijn gebrek aan openheid daarover heeft onderschat.

Bijl wilde zich niet in de discussie over het aanblijven van Eurlings bij het IOC mengen. "Ik heb er een mening over, maar voor mij is het te vroeg om daarop te reageren. Ik heb het er niet over en de sporters hebben het er niet over."

'Verklaring lijkt me logisch'

Chef de mission Bijl betreurt dat de geplande bestuursvergadering pas volgende week op de agenda staat. "Het lijkt mij logisch dat ze na de vergadering met een verklaring komen. Ik wist dat de vragen nu aan mij zouden worden gesteld. Ik kan daarvoor weglopen en niet bij verschillende media aan de tafel gaan zitten, maar dan doe ik de ploeg tekort."

"Ik vind het belangrijk dat de juiste procedure gevolgd wordt", stelde Bijl. "Ik zou het goed vinden als er binnenkort meer duidelijkheid is over de positie van Eurlings. Het standpunt van NOC*NSF, wat het ook is, moet voor de Spelen duidelijk zijn."

Hoogleraar Olfers: Eurlings moet weg

Als het aan hoogleraar sport en recht Marjan Olfers ligt, vertrekt Eurlings zo snel mogelijk. Er is alleen een probleem, vertelde ze vanavond bij Jinek. "Er zijn geen middelen om hem weg te sturen. Iedereen kijkt naar het IOC, maar in de statuten staat niets over privéfouten, of wat dan ook. Uiteindelijk komt het erop neer dat het IOC zit met een bestuurslid dat ze niet willen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Druk op Eurlings opgevoerd na uitspraken over mishandeling

`