Algemeen

Circuit Assen 'in principe' goedgekeurd voor Formule 1-races

19 december 2017 13:15 Aangepast: 19 december 2017 13:15
Het circuit van Assen tijdens het WK Superbike op 30 april. Beeld © ANP

De FIA, de overkoepelende organisatie voor de motorsport, heeft het Circuit van Drenthe in Assen na computersimulaties in principe goedgekeurd voor Formule 1-races. Als het gaat om de lay-out en breedte van de baan voldoet het circuit aan de veiligheidseisen.

Begin volgend jaar gaat de FIA ter plekke vervolgonderzoek doen om een definitief oordeel te vellen over de geschiktheid van de accommodatie voor het organiseren van een Formule 1-race. Op het circuit wordt jaarlijks de TT Assen gereden, waarin alle grand prix-klassen van de motorsport zijn vertegenwoordigd.

Blij met tussenstap

TT-voorzitter Arjan Bos laat RTL Nieuws weten blij te zijn met deze tussenstap. "We zijn er nog niet, maar de eerste berichten zijn zeker hoopvol. Ik zie de rest van het proces tegemoet met spanning, maar ook met vertrouwen. Het zou werkelijk fantastisch zijn als wij de Formule 1 terug kunnen halen naar Nederland."

Ook het circuit van Zandvoort, met prins Bernard jr. als mede-eigenaar, onderzoekt de mogelijkheden om weer in aanmerking te kunnen komen voor Formule 1-races. In 1985 werd er voor het laatst een grand prix verreden.

Bezoekersstroom

Assen heeft mogelijk de beste papieren: de meest recente edities van de TT trokken elk meer dan 100.000 bezoekers. Het verwerken van de te verwachten bezoekersstroom is in Zandvoort juist een probleem. Ook moet daar grond worden bijgekocht om verplaatsing van de pitstraat mogelijk te maken. Bovendien moet het bestaande circuit drastisch worden aangepast.

De organisatie van de Formule 1 bezocht Nederland eerder dit jaar om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarbij werd ook gekeken naar de mogelijkheid van een stratencircuit in Amsterdam of Rotterdam.

Zo ging de GP van Zandvoort:

Ineens is Assen in beeld, maar hoe zag de laatste Grand Prix van Nederland op Zandvoort eruit?
`