Algemeen

'Schone' Russische sporters mogen naar Winterspelen onder neutrale vlag

05 december 2017 19:35 Aangepast: 05 december 2017 22:28
Monsterbuisjes van de atletiekunie IAAF (archieffoto). Beeld © AFP

Russische sporters die kunnen aantonen dat ze geen doping hebben gebruikt, mogen onder neutrale vlag deelnemen aan de Winterspelen die in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang worden gehouden.

Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité bekendgemaakt. Russische deelneming aan de Spelen kwam onder druk te staan door de onthullingen over een door de staat gestimuleerd dopingprogramma.

Comité wel geschorst

Het Russische olympische comité is wél geschorst voor deelname aan de Winterspelen, de reden waarom atleten alleen individueel en onder neutrale vlag mogen meedoen.

Ze mogen in actie komen, individueel of in teamverband, onder de naam 'olympisch atleet van Rusland' (afgekort: OAR). Dat is ook de naam die op hun tenue komt te staan. Bij een medailleceremonie zal de olympische hymne ten gehore worden gebracht. Vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Sport zijn niet welkom bij de Spelen. 

Consequenties accepteren

Het IOC is bereid om de schorsing van het Russische Olympisch Comité helemaal of voor een deel op te heffen vanaf het begin van de slotceremonie van de Winterspelen in Zuid-Korea. In dat geval moeten de Russen de strafmaatregelen respecteren en de consequenties accepteren.

Het IOC maakte de sancties tegen Rusland in Lausanne bekend na een dag van vergaderen. Het pakket aan maatregelen volgt op een reeks van levenslange schorsingen van Russische wintersporters die na het hertesten van de urinestalen van Sotsji 2014 alsnog werden betrapt op bedrog en/of verboden middelen.

'Consequente beslissing'

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit in Nederland, is blij met het besluit. "Het is een consequente beslissing in overeenstemming met de ernst van de feiten."

Zo speelde Rusland vals met doping

`