Algemeen

Formule 1 in Hongarije: Max Verstappen hoopt te scoren op Mickey Mouse-circuit

28 juli 2017 05:14 Aangepast: 28 juli 2017 09:58
Beeld © ANP

Het is een bochtig, krap en stoffig circuit, dichtbij de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Inhalen is moeilijk, maar niet onmogelijk op het rechte stuk. Het F1-circus maakt zich op voor race nummer elf van het seizoen, de laatste voor de zomerstop.

Het beste resultaat van Verstappen in Hongarije is een vierde plek, in 2015. Vorig jaar werd hij vijfde en had hij het tijdens de race aan de stok met Ferrari-coureur Kimi Räikkönen. De Fin was niet blij met Verstappen. Kijk maar:
 

 
Verstappen vindt het zelf een geweldig circuit: "Het is erg krap en dat maakt het op hoge snelheid mooi om hier te rijden. Monaco zonder muren zou ik het niet noemen, maar het is zeker krapper dan de andere circuits waar we komen."

Mickey Mouse Circuit

In het verleden noemde hij het al eens een 'Mickey Mouse-circuit', daarmee doelend op de almaar opeenvolgende bochten, waarmee het circuit doet denken aan een kartbaan.

Na drie uitvalbeurten op rij haalde Verstappen twee weken geleden, op Silverstone, eindelijk weer de finish. Voor Hongarije staat nog een aerodynamische upgrade van de Red Bull gepland. Dat en het feit dat topsnelheid hier minder belangrijk is, geeft hoop voor Verstappen.

IJzeren Gordijn

31 jaar geleden, in 1986, is de eerste race op de Hungaroring gereden. Toen lag het communistische Hongarije nog achter het IJzeren Gordijn.

Die eerste race werd gewonnen door de Braziliaan Nelson Piquet, na een prachtige inhaalactie op zijn landgenoot -en latere legende -  Ayrton Senna:

 
Records

Als Lewis Hamilton dit weekend de pole position pakt, is het zijn 68e. De Brit komt dan op gelijke hoogte met het record van F1-legende Michael Schumacher. Hamilton is sterk op de Hungaroring. Van de tien keer dat hij hier startte, won hij vijf keer. Ook een record.

Mercedes is bezig aan een sterke reeks. Twee weken terug, in Groot-Brittannië, was Hamilton oppermachtig. De laatste overwinning van Ferrari dateert alweer van eind mei, in Monaco.

Ferrari-coureur Sebastian Vettel gaat nog wel aan kop in het kampioenschap, maar hij heeft nog maar één punt voorsprong op Hamilton. Voor de zomerstop kan Hamilton nog een grote klap uitdelen aan Vettel.

Na Hongarije is de Formule 1 pas eind augustus weer terug. Dan dichter bij huis, op het circuit van Spa-Francorchamps in België.

Dit moet je weten over de Grand Prix van Hongarije:

 

Tijdschema Grand Prix van Hongarije

Vrijdag 28 juli
10.00 – 11.30 uur: eerste vrije training
14.00 – 15.30 uur: tweede vrije training
 
Zaterdag 29 juli
11.00 – 12.00 uur: derde vrije training
14.00 uur: kwalificatie
 
Zondag 30 juli
14.00 uur: race

 

`