Sponsored Special

E-Health: de digitale zorgrevolutie

09 november 2015 10:08 Aangepast: 09 november 2015 12:06

Ons zorglandschap is drastisch aan het veranderen: er is een heuse digitale zorgrevolutie gaande. Wat zijn de nieuwe mogelijkheden in deze sector en wat kunnen we verwachten in de toekomst?

1. Alleen in geval van nood naar het ziekenhuis
Vergrijzing in ons land is één van de redenen dat het aantal chronisch zieken toeneemt. Deze groei draagt bij aan een toename van de zorgvraag. Bij het voldoen aan deze vraag is het van belang zorgkosten laag te houden. Online zelfzorg is een tactische oplossing voor dit dilemma.

Patiënten kunnen tegenwoordig thuis zelf controles uitvoeren en hoeven hier niet meer noodzakelijk voor langs hun arts. Ze geven online hun gemeten waarden door en de arts grijpt alleen in geval van nood in. Ook geeft zelfmanagement meer accurate uitslagen door; waar in het ziekenhuis een momentopname wordt opgenomen, neemt de patiënt thuis betrouwbaardere en meerdere metingen waar.

Hierdoor worden afwijkingen sneller waargenomen, trekken patiënt en arts sneller aan de bel, en kunnen er preventieve maatregelen genomen worden, wat de kosten weer drukt.

2. Hulpapps
Innovaties die gericht inspelen op de digitalisering in het zorglandschap uiten zich in online programma’s, voornamelijk smartphone-applicaties. Hierbij worden mensen in staat gesteld zelf bewust met hun gezondheid om te gaan, denk bijvoorbeeld aan calorieën- en stappentellers.

Een stapje verder gaat SkinVision. Met deze app scan je verdachte plekjes op de huid, welke online geanalyseerd worden op onnatuurlijke groei, wat vroegherkenning van huidkanker bevordert. De app Sense4Baby maakt het voor zwangere vrouwen mogelijk om thuis zelf een Cariotocogram te maken, dat direct wordt doorgestuurd naar de behandelend arts.

Een andere vorm van zelfredzaamheid is de app Skip A Beat. Deze geeft een verzameling van adviezen die volledig zijn afgestemd op de vitale functies van de gebruiker, zoals tips om de hartslag lager te krijgen zodra de app meet dat deze te hoog is.

3. Online tools voor zorgaanbieders
Ook zorgverleners gaan erop vooruit in deze digitale zorgrevolutie. De app PacMed biedt een tool die huisartsen ondersteunt bij het maken van medische beslissingen door analyse van enorme hoeveelheden anonieme zorggegevens.

Apothekers kunnen efficiënter te werk gaan doordat apps gerichte medicijnuitleg kunnen geven. MedApp, bijvoorbeeld, laat patiënten slimme medicijnwekkers instellen en geeft uitleg bij het gebruik van medicijnen. Tevens vergemakkelijkt digitalisering in de zorg internationale samenwerking tussen ziekenhuizen. Zo kunnen zowel patiënt als zorgverlener snellere, betrouwbaardere acties ondernemen.

In de toekomst
We zien veel nieuwe ontwikkelingen in het zorglandschap, allemaal gedreven door digitalisatie en nieuwe technologieën. Volgens Jeroen Tas, Directeur Philips Health, zijn de mogelijkheden eindeloos: “De gezondheidzorg neemt maar liefst twaalf procent van het nationaal inkomen in beslag. Tevens zijn er enorm veel spelers in deze sector actief, wat het domein, en dus ook de mogelijkheden, heel groot maakt.” 

Exact voorspellen kunnen we niet, maar met 3D-printing, robotisering en online data systemen, komen we met een beetje fantasie toch een heel eind. 


Thumbnail

Ontdek de beste innovaties van Nederland op innovation-awards.nl. De Accenture Innovation Awards 2015 zijn op 30 oktober uitgereikt. 

Accenture

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore