Sponsored Special

Blijven sparen of toch beleggen?

08 maart 2016 13:34

Geld opzij zetten op een spaarrekening geeft een veilig gevoel. Niet alleen kan een kapotte wasmachine vervangen worden, je bouwt ook een potje op voor de toekomst. Maar nu de rente zo laag is, levert sparen weinig op. Haal je wel optimaal rendement uit je vermogen?

Bijna zeven op de tien Nederlanders stelt het zoeken van meer rendement op spaargeld uit. Dat blijkt uit recent onderzoek van ING.

Uitstelgedrag
Een op de drie ondervraagden doet niets om financieel uitstelgedrag tegen te gaan. Onder mannen ligt dit percentage hoger dan onder vrouwen, 40 versus 30 procent. Ook blijkt dat vijftigplussers minder geneigd zijn om hun uitstelgedrag aan te pakken dan Nederlanders jonger dan vijftig jaar.

De helft van de ondervraagden met jonge kinderen komt in actie als blijkt dat hun vermogen onvoldoende is om de studie van de kinderen te betalen. Doordat de basisbeurs is afgeschaft, krijgen huidige studenten 5.000 tot 13.000 euro minder studiefinanciering. Dit bedrag kunnen studenten lenen, maar veel ouders zullen hun kind financieel willen ondersteunen.

Sparen of beleggen
Helaas zegt ruim 20 procent niet de financiële middelen te hebben om geld opzij te zetten voor hun pensioen of de studie van de kinderen. Toch kun je een mooi bedrag opbouwen door vroeg te beginnen met een klein bedrag te sparen of te beleggen.

Aangezien de spaarrente momenteel erg laag is, is beleggen het overwegen waard. Zeker als het doel, bijvoorbeeld een studiepotje voor de kinderen, nog ver in de toekomst ligt. De kans dat beleggen op lange termijn meer rendement oplevert is namelijk groter dan als je spaart.

Rendement
Dankzij rendement groeit je vermogen, ook als je geen extra geld opzij zet. Een potje van 5.000 euro kan over 18 jaar uitgegroeid zijn tot 7.528 euro, bij een gemiddelde spaarrente van 2,3 procent. De rendementsprognose bij beleggen ligt met 5 procent een stuk hoger. In dat geval kan een inleg van 5.000 euro na 18 jaar 12.033 euro opleveren.

Uiteraard staat tegenover het hoger verwachte rendement wel een risico. Daarom een paar vuistregels:

1 Houd een buffer aan en beleg alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.
2 Bepaal voor welk doel je vermogen opbouwt en hoeveel tijd je daarvoor hebt.
3 Neem niet meer risico dan waar je je prettig bij voelt en verminder het risico als de einddatum dichterbij komt.
4 Volg een gestructureerde aanpak die je regelmatig in de gaten houdt en kan bijstellen als deze niet meer past bij je wensen.

Aanpakken van je financiële uitstelgedrag kan geld opleveren. ING helpt je graag om overzicht te krijgen van je geldzaken. Een gratis Financieel Fit gesprek geeft je inzicht, zodat je zelf beslissingen kunt nemen. Een afspraak is eenvoudig te maken, online of via een ING-kantoor. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore