Sponsored Special

Pharming boekt grote successen

18 juni 2018 14:27
Beeld © RTL Z Beursspel

Voor het RTL Z Beursspel bezoeken Janneke Willemse en Albert Jellema diverse beursgenoteerde bedrijven. Bij Pharming mochten ze een kijkje nemen in het lab. Hier vertelt CEO Sijmen de Vries alles over de ontwikkeling en het succes van Ruconest en de mooie toekomst die het biotech bedrijf heeft.

Janneke Willemse en Albert Jellema komen op een feestelijk moment in het laboratorium in Leiden. Biotech is natuurlijk al langer een buzz-word onder beleggers, maar Pharming laat nu ook in de praktijk zien waarom.

Niet alleen ging de koers vorig haar maar liefst vijf keer over de kop. Ook promoveerde het bedrijf naar de Small Cap Index en boekten ze in het eerste kwartaal van dit jaar hun eerste winst.

Ruconest: De sleutel tot succes

CEO Sijmen de Vries heeft wel een verklaring voor het succes van Pharming. En dat zit hem allemaal in het eerste medicijn dat het bedrijf op de markt heeft gebracht: Ruconest.

In de eerste plaats is Pharming met Ruconest een van de weinige biotech-bedrijven dat een medicijn zowel in Europa als in Amerika goedgekeurd heeft gekregen. Maar nog veel unieker is het feit dat ze het allemaal zelf doen.

“We willen ons product terug”

De ontwikkeling van Ruconest begon ooit met een samenwerking met een  kleine biotech-collega in de Verenigde Staten. Maar dat bedrijf werd tot twee keer toe overgenomen, door steeds grotere bedrijven.

Bij Pharming waren al die overnames wel zat. Zeker omdat Ruconest door de steeds groter wordende partner als een steeds minder belangrijk product werd gezien.

Maar juist het relatief ‘kleine’ karakter van een medicijn als Ruconest, bleek het voordeel voor Pharming: "Met zo'n kleine markt, met een kleine populatie aan patiënten en dokters, heb je hele goede contacten opgebouwd." En dus stapte Pharming naar hun partner Valeant en zeiden simpelweg: ‘We willen ons product terug.’

Eerste hulp bij angio-oedeem?!

Ruconest helpt patiënten die last hebben van een genetische afwijking genaamd angio-oedeem. Mensen die aan deze afwijking lijden maken bepaalde proteïne niet of nauwelijks aan. Hierdoor kunnen zwellingen ontstaan.

“Hun armen zwellen op. Hun buik zwelt op. Zelf het gezicht kan zwellen”, legt Sijmen de Vries uit. Wanneer het gezicht of de nek opzwelt kan zo’n aanval zelfs dodelijk zijn, omdat bijvoorbeeld de luchtpijp wordt afgeknepen.

Ruconest kan, wanneer een patient een aanval voelt opkomen, direct worden toegediend in een hoge dosis. Door het toedienen van het medicijn, breekt de aanval dan niet door en wordt het acute gevaar afgewend.  

Groei

Met zo’n zeldzame ziekte is er natuurlijk een relatief kleine markt voor een medicijn als Ruconest. Zo’n een op de 30.000 mensen heeft de genetische afwijking waarbij Ruconest kan worden toegepast.

Toch zit er voor Pharming nog flinke groei in dit specifieke medicijn. Het bedrijf is namelijk in afwachting van een nieuwe goedkeuring. Ruconest moet namelijk ook toegepast gaan worden om aanvallen te voorkomen.

Dat er toekomst zit in het bedrijf is iets dat ook beleggers niet is ontgaan. Moest Pharming het eerst nog van vooral kleine beleggers hebben, is onlangs de eerste grote institutionele belegger is ingestapt.

Daarmee zet Pharming een belangrijke volgende stap. Zowel dankzij het succes van Ruconest, als met het vertrouwen dat grote beleggers langzaam aan meer en meer uitspreken, is het bedrijf klaar voor de toekomst. En neemt het speculatieve karakter van het aandeel af.  

 

Het RTL Z Beursspel

Miniatuurvoorbeeld

Doe mee met het RTL Z Beursspel en maak kennis met verschillende soorten beleggingsproducten. Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore