Waarom zou je citrusschillen verbranden of vergisten als je er zoveel meer mee kan doen? PeelPioneers haalt etherische oliën en pulp uit citrusschillen en wil op termijn nog meer grondstoffen uit deze schillen winnen.
Sytze van Stempvoort studeerde scheikunde en keek voor zijn afstudeeronderzoek of hij grondstoffen kon halen uit citrusschillen. Door de stijgende vraag naar vers sap worden steeds meer citrusschillen weggegooid, terwijl uit zijn onderzoek bleek dat er van dit ‘afval’ producten gemaakt kunnen worden.
Tijdens een pitch-event ontmoette Van Stampvoort Lindy Hensen en Bas van Wieringen. Samen vormen ze sinds anderhalf jaar het managementteam van PeelPioneers, “de duurzame schillenboer van de 21e eeuw”.
Wat is PeelPioneers?
Van Stempvoort: “Wij zijn een bioraffinagebedrijf. In Nederland wordt jaarlijks 250 miljoen kilo aan citrusschillen, vooral van sinaasappels, weggegooid. Met onze technologie winnen we etherische olie en pulp uit deze schillen. Die oliën kunnen dienen als ingrediënt in cosmetica of schoonmaakmiddelen, maar ook als smaakstof in voedsel. De pulp wordt afgezet als veevoer.
Onze partner zamelt schillen in op plaatsen waar mensen zelf hun verse sap persen of bestellen, bijvoorbeeld in supermarkten, de horeca en bij cateringbedrijven. De schillen van huishoudens zamelen we op dit moment niet in, omdat de volumes te klein en te verspreid zijn. Wie weet in de toekomst.”
Op 5 juni 2018 werd bekend dat de eerste financieringsronde van PeelPioneers een feit is.
BOM Brabant Ventures, Stichting DOEN en ABN AMRO investeren samen ruim een miljoen euro in PeelPioneers.
De startup gebruikt het geld voor de bouw van een recycling installatie voor citrusschillen op het terrein van Renewi in Son, dat ook voor de aanvoer van schillen gaat zorgen. De nieuwe installatie is dit najaar operationeel.
Welk probleem lost het op?
“Citrusschillen worden nu verbrand of vergist, wat enorm laagwaardig is. Een schil bestaat voor tachtig procent uit water, dus we verbranden met name water. PeelPioneers kan de schillen omzetten in grondstoffen en daarmee bijdragen aan de circulaire economie.
Etherische citrusolie is een belangrijk ingrediënt voor reinigingsmiddelen, vanwege de ontvettende werking en de geur. Zo kunnen we citrusschillen van onze leveranciers verwerken tot een circulair schoonmaakmiddel. Schoonmaken met ‘eigen afval’, dat is toch een mooi voorbeeld van circulaire economie?”
Welke ontwikkeling staat er nog op het programma?
“Als de fabriek operationeel is, gaan we leren hoe het is om elke dag 40.000 kilo schillen te verwerken. We ontwikkelen nieuwe technologieën om meer ingrediënten uit de schillen te winnen. In 2019 en 2020 focussen we ons op het winnen van cellulose, pectine en flavonoïde. Cellulose is een grondstof voor verf en papier. Pectine kan gebruikt worden als verdikkingsmiddel in jam en flavonoïde is een antioxidant voor drankjes en voedingssupplementen.
In onze fabriek gaan we in eerste instantie twintig miljoen kilo schillen per jaar verwerken. Op termijn willen we meer schillen verwerken, er meer waarde uit halen en onze oplossing in andere landen aanbieden. We denken dan aan landen als Frankrijk, Duitsland en Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen we onze reikwijdte en daarmee onze impact vergroten.”
Wat gaan jullie doen met de Rabo Duurzame Innovatieprijs?
“Het winnen van de prijs is een bevestiging dat ons idee in brede kring gedragen wordt. Het is gaaf om te winnen als je strijdt tegen sterkte kandidaten. Dankzij de exposure rondom de prijs zijn we ook benaderd door veel organisaties die met ons willen samenwerken. Bijvoorbeeld door een bedrijf dat ijs maakt en onze oliën wil gebruiken als natuurlijke smaakstof. Dat is ontzettend leuk. Dus als mensen interesse hebben om samen te werken, meld je bij ons.”
Sytze van Stempvoort
Oprichter PeelPioneers
Studeerde scheikunde in Amsterdam
Levensmotto: 'Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop!'
LinkedIn: Profiel Sytze van Stempvoort
Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden. Lees meer over dit onderwerp op de website van Rabobank: Hongerige worm reinigt afvalwater en Duurzame zalm vraagt om vertrouwen.
Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'.