Sponsored Special

War for talent: zo reageren de beste kandidaten op jouw mkb-vacature

07 juni 2018 16:28 Aangepast: 11 juni 2018 09:47

De arbeidsmarkt trekt aan. Alleen al in maart 2018 had Indeed.nl 8 miljoen bezoeken van mensen die naar werk zochten (bron: SimilarWeb.com). De vacaturesite adviseert hoe je als mkb’er de aandacht trekt van de beste kandidaten.

1. Maak solliciteren gemakkelijk
Kandidaten zoeken steeds meer naar vacatures via hun smartphone. Zorg er daarom voor dat je sollicitatieproces geschikt is voor mobiel en haal overbodige stappen uit het sollicitatieproces, adviseert Indeed.

Zo maken sommige bedrijven gebruik van lange vragenlijsten. Probeer deze zoveel mogelijk in te korten, want lange formulieren worden zelden afgemaakt. Veertig procent van de sollicitanten klikt het scherm weg na twintig vragen, zegt Indeed.

Ook laden sommige sites nog steeds slecht op smartphones. De vacaturesite raadt daarom aan om op de eigen mobiele carrièresite met een ATS-systeem te werken.

Let erop dat de gebruikte software het uploaden van cv’s op meerdere manieren toestaat. Als de inlogprocedure te ingewikkeld is, haken veel kandidaten af. Maak dat dus zo gemakkelijk mogelijk. Uiteraard wil je de hele sollicitatieprocedure analyseren om te zien waar deze verbeterd kan worden. Zoek dus ook naar software die uitgebreide analytische mogelijkheden heeft. 

Het is een vooroordeel dat investeren in mobiele software alleen iets is voor corporates, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux van Indeed. “Kennis inkopen of investeren betaalt zich direct terug in de kwantiteit en kwaliteit van de kandidaten. De complexiteit bij grote organisaties om dit voor elkaar te krijgen is veel groter. Het mkb kan sneller schakelen.”

2. Zorg voor een goed werkgeversimago
Het imago van een werkgever wordt steeds belangrijker tijdens het sollicitatieproces. Reviews van werknemers over werkgevers spelen daarbij een grote rol.

Op de website van Indeed zijn bedrijfspagina’s te vinden waarop werknemers hun ervaringen delen met potentiële kandidaten. Deze reviews zijn van groot belang, blijkt uit een analyse van de vacaturesite. 83 procent van de werknemers zegt mede te solliciteren op een vacature vanwege goede recensies. Bijna de helft (46%) laat weten dat de reputatie van een werkgever een rol speelt in het accepteren van een baan.

Naast reviews over goed werknemerschap, is het ook belangrijk om de authentieke kernwaarden van een bedrijf te benadrukken. Denk hierbij aan een ‘werken-bij-site’, vacatureteksten, via pitches van de recruiters naar de kandidaten, op beurzen, jobboards en sociale media.

3. Bereik de juiste kandidaten
Door de continue toestroom van nieuwe openstaande vacatures, verandert de positie van een vacature in de databank na verloop van tijd. Het is dus belangrijk om op te blijven vallen.

Om gezien te worden maken veel werkgevers daarom gebruik van gesponsorde vacatures. Door de vacature te sponsoren blijft deze bovenaan de zoekresultatenpagina staan. Ook gebruikmaken van de optie ‘werkgever uitgelicht’ is nuttig. Kandidaten zien de vacature in de rechterkolom van de zoekresultaten.

Wanneer de vacature is geplaatst en gepromoot, is het werk niet afgelopen. Door de binnenkomende gebruikersdata te analyseren is het mogelijk om erachter te komen waar potentiële kandidaten op zoeken. Analyseer, test en optimaliseer je advertentie waar mogelijk. Een goed inzicht in je data, helpt je het maximale rendement te behalen.. [LINK BIG DATA]

Op dinsdag 19 juni organiseren Indeed en RTL Z een online seminar over het vinden van talent op de huidige arbeidmarkt. Schrijf je hier in om het seminar live te volgen.

Meer weten over hoe je de juiste kandidaten bereikt? Download hier de toolkit van Indeed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore