Ga naar de inhoud
Sponsored Special

5 tips om je reistijd optimaal te benutten

Reistijd zien we vaak als inferieure tijd die we scrollend doorbrengen. Maar als je je perceptie verandert kan het openbaar vervoer een kans vormen om eindelijk die ene taal te leren, meer zen te worden en zelfs aan je dagelijkse portie beweging te komen.

1. Leer een (nieuwe) taal 
Of het nu de trein, de tram of de bus is: het OV is de ideale gelegenheid om je taalkennis bij te spijkeren. Met apps als Duolingo leer je met 10 minuten per dag Portugees, Turks, Chinees of welke taal je maar wilt. Een extra dimensie voor je aankomende vakantie of een noodzakelijkheid voor je werk; wat het doel ook moge wezen, een nieuwe taal leren is altijd een waardevolle toevoeging. Je toont een stukje respect en inlevingsvermogen naar andere culturen. Jouw hakkelende poging om Turks of Spaans te spreken, zal gegarandeerd in goede aarde vallen bij de locals. En wie weet levert het je zelfs, net als in de film, onverwachte liefde op...

2. Luister een podcast
De hoeveelheid informatie en visuele prikkels die we dagelijks te verwerken krijgen is enorm. Wanneer we rechtstreeks uit werk doorgaan met scrollen en liken, voegen we daar nóg meer visuele prikkels aan toe. Het is dan ook geen toeval dat de podcast sinds een aantal jaar booming is. Je bent maar met één zintuig tegelijk bezig, terwijl je opgaat in een luisterboek, serie of interviewreeks. Tijdens het luisteren moet je eigen beelden creëren, waardoor je voorstellingsvermogen en creativiteit geprikkeld worden. Dus ruk jezelf weg van Reddit en breng je reistijd ontspannen door met bijvoorbeeld de spannende serie Serial, de prachtige documentairereeks This American Life of de leuke verhalen van Wat is echt gebeurd?

3. Wordt een expert
Hoe werkt zo'n bitcoin eigenlijk? Hoe kon Donald Trump in hemelsnaam president worden? Wat hebben klimaatverandering en vluchtelingen met elkaar te maken? Allemaal vragen die we niet beantwoord krijgen met een half uurtje nieuws kijken. Verdiepende boeken geven wél meer inzicht. Het kost even wat zelfdiscipline, maar eenmaal een gewoonte, zul je merken hoe prettig het is om je reistijd te gebruiken om meer van de wereld om je heen te begrijpen. Straks ga je het zelfs jammer vinden als je je bestemming hebt bereikt.  

4. Pak de OV-fiets
Eenmaal gearriveerd met de trein, ben je meestal nog niet op je eindbestemming. Je kunt het laatste stuk overbruggen met de tram of bus, maar de OV-fiets inschakelen is net zo handig én je haalt een stuk sneller de nieuwe richtlijn voor bewegen. We moeten minimaal 150 minuten per week bewegen en het OV gaat je daar serieus bij helpen. Uit Japans onderzoek uit 2015 onder 6000 forensen bleek dat mensen die met het OV reizen, slanker zijn en 40 procent minder kans hebben op diabetes ten opzichte van werknemers die de auto nemen.

5. Maak een beetje ruimte in je hoofd
Jahaa. Je weet dat mediteren goed voor je is. Maar vind maar eens tien minuten per dag om stil te zitten. O wacht… Tenzij iemand naast je in een oorverdovende snurkslaap weggezakt is, kan je trein- of busreis een dagelijks moment van bezinning vormen. Apps als Headspace of Calm kunnen je hierbij helpen. Via begeleide meditatie leer je stil te staan bij hoe je lichaam voelt, hoe jij je voelt en om de gedachten te accepteren die langskomen. Dat kan met name in het begin wat onwennig voelen. We zijn immers bij verveling of nare gedachten gewend direct afleiding te zoeken in onze smartphone. Maar op de lange termijn zul je merken dat regelmatig mediteren je helpt rustiger en bewuster de dag door te komen. 


Miniatuurvoorbeeld

Elke dag is anders. 
Kies de reis die daarbij past. 
NS-Business Card, één kaart voor al het OV en veel meer.