Sponsored Special

Zo houd je het flex als zzp'er

12 december 2016 11:02 Aangepast: 12 december 2016 16:25

Van Loyalis - Lekker joh, zzp’en. Doen wat je het liefste doet, wanneer je maar wilt. Ooit weer winterweer? Jij geeft jezelf een middag ijsvrij en pakt je klussen later weer op. Dat is vrijheid.

Over ooit gesproken: wat zijn je dromen? Wil je ooit nog eens met een camper door Australië reizen, ooit honderd procent klimaatneutraal leven of ooit financieel onafhankelijk zijn? En tot wanneer wil je eigenlijk doorwerken? Zzp’ers kunnen groot dromen als geen ander. Goed. En nu de cash. JA. Je inkomsten. De meeste mensen in loondienst sparen in een pensioenfonds. Van de zzp’ers heeft slechts 15 procent de mogelijkheden voor pensioenopbouw voor zichzelf op een rijtje, zo blijkt uit onderzoek van ZZP Pensioen.

Vrijheid nu en vrijheid later
Je kunt natuurlijk zelf sparen. Met de huidige spaarrentes hoef je geen vetpot te verwachten, maar daar staat tegenover dat over twintig jaar wel precies weet hoeveel er op je rekening staat. Veel zzp’ers met een koophuis gebruiken de aflossing van hun hypotheek als appeltje voor de dorst. Ook prima, maar het is fijn als dat geen zure appel wordt. Als je je pensioen net zo flexibel regelt als je werk nu, dan blijf je genieten van je vrijheid.

1400 euro voor het oprapen
Ook een goed idee: gebruik maken van de jaarruimteregeling. Dat is een speciale regeling van de Belastingdienst die het opbouwen van pensioen voor zzp’ers financieel aantrekkelijk maakt. Want je weet het natuurlijk allemaal wel, maar toch wordt er nog veel beknibbeld op later. Met de jaarruimteregeling kun je een bedrag inzetten voor pensioenopbouw en dat kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. Gemiddeld is dat belastingvoordeel zo’n 1400 euro per jaar! Vergelijk het met je hypotheekrenteaftrek: die laat je toch ook niet liggen?

Handig rekenen
Op zzppensioen.nl bereken je gemakkelijk wat jouw jaarruimte is. Je kunt zelf bepalen hoeveel je inlegt en hoe vaak. Zo bouw je flexibel je pensioen op mét belastingvoordeel. En omdat je bij Loyalis belegt in plaats van spaart, heb je meer rendement. En mocht je onverhoopt een flinke uitglijder maken op het ijs, dan kun je je opgebouwde pensioenvermogen ook gebruiken voor het opvangen van je arbeidsongeschiktheid. Dus, regel het nu, want dan zit je er in de winter van je leven lekker warmpjes bij. 

`