Verkiezingen

D66 wil 180 miljard euro besparen op Europese landbouwsubsidies

14 mei 2014 14:55 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Beeld © RTL Nieuws

D66 vindt dat er te veel geld gaat naar de Europese landbouw.

De partij wil 180 miljard euro besparen op de Europese landbouwsubsidies. Dat maakten D66-partijleider Alexander Pechtold en lijsttrekker bij de Europese verkiezingen Sophie in 't Veld bekend in het programma Campagne op Z, het interviewprogramma van RTL Z voor de Europese Verkiezingen.

De D66'ers wijzen erop dat nu bijna 40 procent van de EU-begroting naar landbouw gaat. Door de bezuiniging op de landbouw willen de D66'ers geld vrijmaken voor banen, kennis, groene technologie en de digitale markt. 

De partij wil dat Nederland in 2016 met plannen komt om 'de Europese begroting eindelijk af te stoffen en klaar te maken voor de toekomst'. De Europese meerjarenbegroting bedraagt tot 2020 in totaal ruim 950 miljard.

Transparanter
D66 wil de begroting ook transparanter maken. De partij wil dat de EU rechtstreeks door de belastingbetalers wordt gefinancierd. Nu gebeurt dat nog via afdrachten door de regeringen van de lidstaten. Volgens Pechtold en In 't Veld is dat een 'schimmige' procedure. Hun voorstel kost de belastingbetaler geen cent extra, onderstrepen ze. "Het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de nationale afdracht, geven we volledig terug in belastingverlaging voor de Nederlanders.''

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore