Ga naar de inhoud
Special

Eén jaar nieuwsupdates via de smart speaker

Hoera! Vandaag is het precies een jaar geleden dat de eerste audio update werd gepubliceerd. Ben je benieuwd hoe de audioredactie te werk gaat? Lees dan door en meld je onderaan dit artikel aan om kans te maken op een dagje op de redactie.

Smart speakers

Op 26 juli vorig jaar werd Google Assistent beschikbaar gemaakt in het Nederlands. Via deze spraakassistent kun je van alles opvragen met je stem: een timer zetten, je lampen bedienen, je banksaldo opvragen en het weer checken. In Nederland heeft inmiddels zo'n 5% van alle huishoudens een smart speaker in huis.

'Hé google, wat is het laatste nieuws?'

Volgens verschillende onderzoeken gebruikt zo'n 45% hun smart speaker voor het opvragen van nieuws. RTL Nieuws heeft dit nieuwe kanaal omarmt met een dagelijkse ochtendupdate. 

Met onze nieuwsupdate praten we jou in 2 a 3 minuten helemaal bij over het nieuws van de dag. Zonder je handen te gebruiken of ergens naar te hoeven kijken kun je het nieuws opvragen. Zeg: 'Hé Google, wat is het laatste nieuws van RTL Nieuws?' en Jan de Hoop begint automatisch het nieuws te vertellen.

Wakker worden

Omdat we graag willen weten wat onze luisteraars vinden, vragen we regelmatig feedback. De meeste luisteraars luisteren de update bij het opstaan of tijdens het ontbijt. Daarom proberen we te zorgen voor een fijn 'wakker word' moment. Informeren is het hoofddoel, maar door de positieve toon en het koffienieuwtje aan het einde zorgen we ook voor een goed gevoel. 

Een aantal leuke reacties van onze luisteraars:

  • “kort, past precies in mijn ochtendritueel”
  • “het is een fijne indicator dat je dag is begonnen”
  • “in korte tijd weet je wat er is gebeurd, zonder dat je actief allemaal sites moet checken”
  • “het is een vorm en stem waar je naar wil luisteren, niet waar je naar moet luisteren. Dat vind ik fijn."
  • “het neutraliseert me als ik chagrijnig ben”
  • “hoe jullie het brengen bepaalt wel de start van je dag”

Naast de algemene nieuwsupdate hebben we ook updates over sport, tech en business. Lees hier alles over de verschillende audio updates en waar je ze allemaal kunt beluisteren.

Ons jaar in cijfers

We hebben in het afgelopen jaar 762 audio updates gemaakt met 7 verschillende audioredacteuren die om de beurt om 3:15 's nachts aan hun dienst begonnen. Ze dronken bij elkaar 969 koppen koffie. Iedere dag luisteren er zo'n 25.000 mensen naar de nieuwsupdates.

Omdat we onze eerste verjaardag vieren, verloten we een kijkje in de keuken van de audioredactie. Maak kennis met de redactie en spreek je eigen update in! Meld je hier aan.

Wil je iets kwijt aan de redactie over de updates? Stuur een mail naar audio@rtl.nl of een appje naar 06-51059528.

Smart speaker: Wie herkent 'm?

01:19