Special

Beste scores Cito-toets in Stichtse Vecht

19 november 2013 18:00 Aangepast: 17 december 2013 10:58

RTL Nieuws publiceert de nieuwste Cito-scores van de basisscholen. Eerder maakte staatssecretaris Dekker de scores tot en met 2012 openbaar, nu zijn ook de meest recente resultaten, uit 2013, vrijgegeven. De scholen in gemeente Stichtse Vecht scoren het hoogst.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar alle gemeenten met meer dan 20 basisscholen. Samen met onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht ontwikkelde RTL Nieuws een methode om de resultaten van verschillende toetsen te vergelijken. Ook scholen in Sittard-Geleen en Breda scoren hoger dan andere scholen met  vergelijkbare leerlingen.

Voor gemeenten is het niet gebruikelijk om in te grijpen bij zwakkere scholen. Toch komen er steeds meer gemeenten waarin de wethouders Onderwijs zich intensief met scholen bemoeien. Zo bemoeit de gemeente Amsterdam zich actief met de kwaliteit van het onderwijs op de basisscholen. De Amsterdamse scholen scoren met een 7,1 inmiddels bovengemiddeld.

'Belang van de kinderen'
Oud-onderwijsinspecteurs worden in Amsterdam ingevlogen om te kijken wat er beter kan bij de scholen. De gemeente betaalt daaraan mee. En de leerkrachten worden jarenlang intensief begeleid. Wethouder Pieter Hilhorst vindt dat de gemeente zich best met het onderwijs mag bemoeien, ook al vallen prestaties formeel onder de inspectie: "We moeten niet zo formeel doen, het gaat om het belang van de kinderen."

De gemeenten die het slechtst scoren zijn Hardenberg (6,4 gemiddeld), Kampen en Leeuwarden (allebei 6,5 gemiddeld). In Kampen en Hardenberg wijzen de betrokken wethouders erop dat de kwaliteit van het onderwijs niet hun verantwoordelijkheid is

De scores: 

Opvallendste bevindingen:

Werkwijze:
Benieuwd hoe RTL Nieuws te werk is gegaan? Bekijk het hier

Bekijk alle details in onze Cito-special: RTLNieuws.nl/cito

 

RTL Nieuws
`