Internationaal conflict Oekraïne

Ruslandkenner: Het optreden van het westen is slap

07 maart 2014 12:20 Aangepast: 07 maart 2014 12:36
Beeld © AFP

Marcel de Haas, Rusland-expert van het Clingendael Instituut vindt de westerse sancties tegen Rusland 'veel te slap'. De Haas geeft aan RTL Nieuws antwoord op de vijf belangrijkste vragen over de crisis in Oekraïne.

1. Wat vindt u van het Europese optreden richting Rusland?
"In één woord: slap. Het is een herhaling van zetten. in 2008 heeft Rusland provincies van Georgië met gewapende hand veroverd. Toen zeiden de EU en NAVO ook tegen Moskou: we praten niet meer totdat de troepen daar weg zijn. Maar na een paar maanden begonnen de gesprekken toch weer. Terwijl de Russische troepen daar nog steeds zitten. Dus ik zie dit als een herhaling van zetten. De Russen zitten op de Krim en gaan daar niet meer weg. Er worden door de EU wel wat maatregelen genomen, de visumplicht, bank tegoeden bevriezen, maar dat stelt niets voor. Dat maakt op Vladimir Poetin helemaal geen indruk."

2. Welk spel speelt Poetin?
"Poetin trekt zijn eigen plan. Wat er allemaal gebeurt op de Krim komt niet uit de lucht vallen. Er is een hoop versterking gekomen, er is 16.000 man ingevlogen. Hij gaat gewoon verder met de militaire opbouw. Er is een schip tot zinken gebracht in het Oekraïense deel van de Zwarte Zee. De Oekraïners kunnen de haven niet meer uit. Andere Oekraïense leger eenheden op de Krim zijn omsingeld, op een gegeven moment hebben ze geen eten meer dus moeten ze er wel uitkomen. De Russen gaan iedere dag verder met escalatie, terwijl de EU juist de-escalatie wil. Maar meneer Poetin heeft daar maling aan."

3. Probeert Poetin de Europese landen tegen elkaar uit te spelen?
"Ja, en dat is niets nieuws. Dat doet hij altijd al. Vooral op economisch vlak. Duitsland heeft allerlei energiecontracten met Rusland. Nederland overigens ook. Verdeel en heers is een oud principe van de Russen."

4. Is Poetin intussen de wereldleider?
"Als je het militair bekijkt niet. Alleen de VS kan militair wereldwijd optreden, Rusland niet. Maar ook van president Obama gaat geen krachtig beleid uit. Hij roept heel veel, maar er gebeurt niets. Rusland bepaalt wat er op de Krim en in Oekraïne gebeurt. Poetin kan vooralsnog gewoon doorgaan waar hij mee bezig is, ongehinderd door het westen."

5. Wat zou de oplossing van dit conflict kunnen zijn?
"Pas als alle oud-Sovjet landen in een kamp zitten houdt de onrust daar op. Zo zitten Wit-Rusland en Azerbeidzjan duidelijk in het Russische kamp. Zodra de andere landen of in het Russische kamp of in het EU- en NAVO-kamp zitten, houdt de onrust op. Doen we dat niet, dan blijft het doorgaan. Nu is het Oekraïne maar volgend jaar kan zomaar Moldavië aan de beurt zijn." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`