Gelekt uit Miljoenennota

Begroting 2015: fors meer geld voor veiligheid

09 september 2014 19:25 Aangepast: 06 september 2015 16:58
Beeld © ANP

Het kabinet en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP investeren fors in veiligheid. Dat blijkt uit de begrotingsafspraken, die in het bezit zijn van RTL Nieuws. Defensie, de geheime dienst AIVD en het Openbaar Ministerie krijgen miljoenen euro’s extra.

Bekijk hier de begrotingsafspraken (PDF)

Hoofdpunten:

Meer geld voor veiligheid
Defensie krijgt tot 2017 in totaal 300 miljoen euro extra. Volgend jaar 50 miljoen euro, in 2016 150 miljoen euro en 100 miljoen euro in 2017. De AIVD krijgt elk jaar 25 miljoen euro meer. Ook het Openbaar Ministerie krijgt 5 miljoen euro extra volgend jaar, in 2017 stijgt dat tot 20 miljoen euro.

Internationale ontwikkelingen beheersen de begroting, bijvoorbeeld de forse stijging van het aantal asielzoekers. Daar wordt dit jaar een bedrag van 375 miljoen euro voor uitgetrokken.

Belastingverlaging
Met een aantal maatregelen probeert het kabinet het broze herstel van de economie te stimuleren. Werkenden worden beloond met belastingverlaging. De arbeidskorting (een belastingvoordeel) gaat omhoog en het belastingtarief in de eerste schijf wordt verlaagd. Het verhogen van de arbeidskorting kost het kabinet 500 miljoen euro, voor de belastingverlaging wordt 475 miljoen euro uitgetrokken

Ouderen betalen meer belasting en zorgpremie
Al eerder lekte via RTL Nieuws uit dat ouderen de komende jaren meer belasting en meer zorgpremie gaan betalen. Een aantal belastingvoordelen voor ouderen wordt verlaagd of geschrapt. De extra maatregelen zijn nodig omdat het kabinet de invoering van de huishoudtoeslag heeft geschrapt. Die toeslag zou allerlei verschillende toeslagen samenvatten in één bedrag per gezin. Dat zou een forse besparing opleveren, maar het bleek te ingewikkeld om in te voeren. In de begrotingsbesprekingen is besloten het gat in de begroting niet alleen voor 2015, maar ook voor de jaren 2016 en 2017 te dekken.

ZIE OOK: Prinsjesdagafspraken lekken uit: koopkracht iets beter

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore